Budi dio naše mreže
Izbornik

Hodočašće Marijine legije Gospi velikog hrvatskog krsnog zavjeta u Kninu

Knin (IKA)

Članovi Marijine legije Posrednica svih milosti Regija Zagreb s područja Hrvatske i Bosne i Hercegovine hodočastili su Gospi Velikog hrvatskog krsnog zavjeta u Knin 7. listopada.

Bilo je to 18. zahvalno hodočašće Regije Zagreb. Okupilo se više od tisuću legionara i vjernika iz biskupija u čijim župama legionari djeluju: Zagrebačka nadbiskupija, Splitsko–makarska nadbiskupija, Zadarska nadbiskupija, Đakovačko-osječka nadbiskupija, Šibenska biskupija, Gospićko-senjska biskupija, Riječka biskupija, Bjelovarsko-križevačka biksupija i Vrhbosanska nadbiskupija. Hodočasnici su došli u pratnji desetorice svojih svećenika-duhovnika i jednog isusovačkog bogoslova. Misu je predslavio i propovijedao je p. Mihovil Filipović, SMM.

Osvrnuvši se na naviještenu Božju riječ, propovjednik je istaknuo nekoliko aspekata hodočašća i života i djelovanja legionara. „Ovdje smo zajedno na jednom mjestu da Bogu zahvalimo i kao Marija priznamo da nam je Bog učinio velika djela. Po krštenju i Krvi Isusa Krista, mi smo izabrani, kraljevski i proročki narod pozvan na svetost, pozvan biti kvasac preobrazbe društva. Hodočašćem dobivamo ohrabrenje i poticaj za djelovanje. Budući da smo kao legionari dali obećanje Duhu Svetome, moramo se i otvarati njegovim karizmama i darovima i donositi rod. Tim legionarskim obećanjem preuzeli smo i odgovornost. Ako nemamo svjetlo Duha Svetoga i čistoću Marijina srca, pojavljuje se u nama strah i nemoć djelovanja. Ovo hodočašće je prilika da nađemo milost u Boga da možemo odgovoriti na poziv u poniznosti srca, vjerujući da Bog ima snagu proizvesti novi život u nama i onima kojima nas šalje”.

Nakon svečanog euharistijskog slavlja većina hodočasnika se uputila na Kninsku tvrđavu.

U nastavku hodočašća legionari su sudjelovali u pobožnosti križnoga puta kojega su postaje naizmjence čitali svećenici i Marijini legionari. Potom je uslijedilo klanjanje Isusu u Presvetom Oltarskom Sakramentu u crkvi. Na kraju hodočašća predsjednica Regije Zagreb Marijana Oroz zahvalila je Bogu na milosti kojom je hrvatski narod pod osobitom zaštitom Blažene Djevice Marije. Zahvalila je domaćinu fra Josipu Gotovcu i svećenicima za njihovu velikodušnu podršku. Najavila je hodočašće za 2024. u svetište Gospe Brze Pomoći u Slavonski Brod.

Ključne riječi:
Marijina legija