Budi dio naše mreže
Izbornik

Hodočašće Otočkog dekanata Gospi Lučičkoj

Lipovac (IKA)

U organizaciji dekana Otočkog dekanata preč. Antuna Kneževića, u četvrtak, 7. rujna obnovljena je tradicija hodočašćenja Svetištu Gospe Lučičke koja je bila prekinuta zbog pandemije.

Prije početka misnog slavlja domaći župnik vlč. Petar Maskaljević predvodio je Malu Gospinu krunicu moleći zajedno s okupljenim hodočasnicima.

Svečano koncelebrirano euharistijsko slavlje u 19 sati predslavio je dekan i župnik Župe sv. Antuna Padovanskog u Otoku preč. Antun Knežević, a suslavili su vlč. Petar Maskaljević, župnik Župe Lipovac i upravitelj svetišta Gospe Lučičke te vlč. Domagoj Brkić, kapelan župa Preslavnog Imena Marijina u Osijeku i Rođenja sv. Ivana Krstitelja u Sarvašu.

Uvodeći u misno slavlje dekan je pozdravio nazočne hodočasnike i izrazio veliko zadovoljstvo što je veliki broj vjernika došao u najstarije Gospino svetište u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji pokloniti se Majci Božjoj i moliti njezin zagovor.

U homiliji je propovjednik govorio o značenju Majke Božje u životu svakog čovjeka, osobito u životu vjernika: „Okupljeni u ovom drevnom svetištu Majke Božje Lučičke slavimo zajedno, radosno i zahvalno rođendan Majke Božjega Sina Isusa Krista i naše Majke. Davno je u Starom zavjetu prorok navijestio: ‘Evo, Djevica će začeti i roditi Sina i nadjenut će mu ime Emanuel, što znači s nama Bog!’ To je ujedno i razlog našega današnjeg okupljanja i naše radosti koju večeras izražavamo ovim slavljem. Marija ne samo da je Majka Sina Božjega, ona je i majka svih nas. Marija je uvijek uz nas i s nama, Mariji hitamo kad god se nađemo u bilo kakvoj nevolji, njoj se utječemo u svakoj svojoj potrebi, k njoj dolazimo i tražimo utjehu u ovoj suznoj dolini. Ona nas tješi i velikodušno pomaže”.

Podsjećajući na sve nedaće koje se u posljednje vrijeme događaju u Hrvatskoj i u svijetu – rat, potresi, poplave, olujno nevrijeme – dekan je poručio: „Ne bojmo se! Mi imamo Mariju, mi imamo Majku! Marija je idealan model življenja temeljnih ljudskih vrednota, pa zato od nje imamo što naučiti u ovom vremenu u kojem živimo. Majka Gospodinova i naša Majka je ucijepljena u naše narodno biće i s njim je jednostavno srasla da je od njega nerazdvojiva… Marijin hvalospjev ‘Veliča’ poklik je radosti, zadovoljstva i sreće. Majka Gospodinova otkriva da ljudsko srce može istinski ispuniti jedino i samo Bog”.

Na kraju se dekan spomenuo i učenika kojima je upravo započela nova školska godina pa je pozvao na molitvu za njih, njihove roditelje i učitelje da im Gospodin i njegova Majka Marija pomognu uspješno dovesti i ovu školsku godinu do kraja.

Nakon misnog slavlja uslijedila je procesija sa svijećama oko svetišta, a sve je završilo zajedničkom Molitvom Gospi Lučičkoj. Misno slavlje pratio je zbor „Bl. Alojzije Stepinac” iz Župe Otok kojim je ravnao Jan Valenćik, zborovođa.