Budi dio naše mreže
Izbornik

Hodočašće planinara na otok Čiovo

Trogir (IKA)

U subotu 12. lipnja udruga Ekosspiritus i Hrvatsko planinarsko društvo sv. Patrika organizirali su za svoje članove i prijatelje izlet u sklopu programa „ Lijepa li si...“ na otok Čiovo i grad Trogir.

Krenuli su u ranim jutarnjim satima prema Čiovu a odredište je bilo malo mjesto Slatine odakle su hodočastili u svetište Majke Božje od Prizidnice, pustinjačku nastambu koju su u 16. stoljeću osnovali poljički svećenici glagoljaši. Hodajući prema svetištu kretali su se u paru i razmišljali o značaju pape Franje i njegove teološke misli za današnje vrijeme.

Po dolasku u svetište slijedila je kateheza na temu pustinje, koju je moderirao vjeroučitelj Radovan Librić. Pustinja u teološkom značenju je mjesto tišine, odmaka od svakodnevnice, mjesto kontemplacije i molitve. U katehezi su predstavljane riječi iz evanđelja i riječi nekih od poznatih teologa i pisaca koji su napisali bogate misli o pustinji.

Slijedila je euharistija koju je predvodio mons. Nedjeljko Pintarić. Istaknuo je važnost povezanosti Srca Marijina i Srca Isusova u životu vjernika. Nakon euharistijskog stola slijedio je ručak iz osobnih ruksaka.

Popodnevni dio programa započeo je u crkvi Sv. Križa u mjestu Arbanija gdje su se hodočasnici poklonili čudotvornom križu koji je proplakao krvavim suzama prije 421.godinu. Nakon kupanja  u moru obišli su Trogir – katedralu Sv. Lovre i glasoviti romanički portal majstora Radovana.

Vraćajući se prema Samoboru u autobusu su u kvizu provjerili stečeno znanje.