Budi dio naše mreže
Izbornik

Hodočašće Provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca u Svetu zemlju

Jeruzalem (IKA)

U povodu pripreme za proslavu 50. obljetnice proglašenja svetim Nikole Tavelića Hrvatska provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca organizirala je od 14. do 21. listopada veliko hodočašće u Svetu zemlju.

Uz provincijalnog ministra fra Josipa Blaževića, vikara Provincije fra Tomislava Glavnika, koji je ujedno bio i jedan od vodiča po Svetoj zemlji, gvardijana samostana sv. Frane na Cresu fra Vitomira Glavaša, nacionalnoga duhovnog asistenta Vojske Bezgrešne fra Zdravka Tube, i fra Vladimira Vidovića, glavnog urednika Veritasa – Glasnika sv. Antuna, u Svetu zemlju uputilo se još 170 hodočasnika iz svih dijelova Hrvatske.

Posebnost hodočašća bila je što su hodočasnici osim svetih mjesta koji su značajni za kršćanstvo pohodili i posebno počastili mjesta važna za život sv. Nikole Tavelića, rođenog Šibenčanina i prvoga hrvatskog kanoniziranog sveca.

Hrvatski hodočasnici imali su i dva značajna susreta, franjevce je primio je kustos Svete zemlje fra Francesco Patton. Naime, u sjedištu kustodije nalazi se kapelica posvećena upravo sv. Nikoli. U prijateljskom posjetu i susretu franjevci su upoznali kustosta s nakanom hodočašća te su razgovarali i o središnjoj domovinskoj proslavi koja će biti 21. lipnja 2021. godine u Šibeniku, kao i o drugim važnim temama hrvatske prisutnosti kako u Jeruzalemu tako i na drugim mjestima Kustodije.

Drugi značajan susret bio je posljednjeg dana hodočašća, kada je hrvatske hodočasnike u posebnu audijenciju primio apostolski nuncij u Izraelu mons. Leopoldo Girelli, i zahvalio im na dolasku te pokazao kapelicu u sjedištu nuncijature koja je također posvećena sv. Nikoli Taveliću, a čiji je oltar posvetio bl. Alojzije Stepinac u tijeku velikoga hrvatskog hodočašća u Svetu zemlju godine 1937.