Budi dio naše mreže
Izbornik

Hodočašće Samoboraca u Mariju Bistricu

Marija Bistrica (IKA)

Samoborsko hodočašće u svetište Majke Božje Bistričke u Mariju Bistricu 3. kolovoza okupilo je veliki broj župljana Župe sv. Anastazije, Župe sv. Ivana Krstitelja, Župe Krista Kralja, Župe Duha Svetoga i veću skupinu vjernika Župe sv. Martina biskupa.

Proštenje su otvorili hodočasnici pješaci koji su nakon noćnog hoda stigli u svetište Majke Božje prevođeni vlč. Josipom Čuligom. Dočekao ih je rektor Svetišta vlč. Domagoj Matošević izrazivši radost što su romari pjesmom i molitvom najavili dolazak vozočasnika u popodnevnim satima.

Svetište su Samoborci i Samoborke počeli ispunjavati u popodnevnim satima. Okupivši se u crkvi na otvorenom formirali su ulaznu procesiju kojom su ušli pred lik Majke Božje, pjevajući marijanske pjesme. U ulaznoj procesiji veliku svijeću nosila je gradonačelnica Petra Škrobot koja je dugogodišnja hodočasnica u Svetište, a nekoliko puta ranijih godina stigla je u Svetište s pješacima. U procesiji su neizostavni tronuši koje nose djevojke u svečanim narodnim nošnjama, rubju, vjernici u narodnim nošnjama i nošnjama pojedinih vjerničkih skupina. Euharistiju je predvodio rektor Matošević tumačeći ulomak evanđelja o oluji u kojoj je Isus učio Petra o njegovoj vjeri. Slijedio je Put svjetla na kalvariji koji je moderirao vlč. Ivica Cik, župnik Župe sv. Anastazije.

Program u Svetištu završio je pred likom Majke Božje u bazilici molitvom i pjesmom. Ovogodišnje samoborsko proštenje završiti će 5. kolovoza u popodnevnim satima zahvalnom euharistijom kojoj će prethoditi procesija kroz grad Samobor.