Budi dio naše mreže
Izbornik

Hodočašće sestara Presvetog Srca Isusova u Mariatrost u Graz

Graz (IKA)

Trideset i osam sestara Presvetog Srca Isusova uputile su se u subotu 8. lipnja iz Rijeke predvođene vrhovnom predstojnicom Družbe s. Dobroslavom Mlakić, stopama svoje utemeljiteljice službenice Božje Majke Marije Krucifikse Kozulić na hodočašće u marijansko svetište Mariatrost - Marije Utješiteljice u Grazu u Austriju.

Marija Krucifiksa Kozulić bila je pobožna hodočasnica mnogih svetih mjesta, osobito marijanskih svetišta, a njezina su hodočašća uvijek bila spojena s ljubavlju i brigom za druge, za potrebite. Majka Krucifiksa u svoj je riječki Zavod primala žensku djecu, ali kad se našla cijela obitelj u nevolji, prihvaćala je svu djecu, a kasnije je za mušku djecu tražila smještaj i odvodila ih u razne zavode. Tako je 1913. godine putovala s dječakom Antonom Pavešićem iz Lošinja, koji je ostao bez roditelja i smjestila ga u Zavod sv. Vinka – Vinzentinum u Grazu, koji su vodili lazaristi, a za djecu su skrbile sestre sv. Vinka Paulskog – Kćeri kršćanske ljubavi. Tom je prilikom Majka Marija Krucifiksa provela i jedan cijeli dan u molitvi u bazilici Marije Utješiteljice – Mariatrost u Grazu.

U Grazu je redovnice dočekao hrvatski karmelićanin o. Vedran Pavlić. O. Vedran ih je ukratko upoznao s poviješću crkve i samostana te umjetničkim vrijednostima.

Potom su se uputile u svetište Mariatrost, koje se nalazi na vrhu brežuljka Purberg, u sjeveroistočnom dijelu Graza. Barokna bazilika potječe iz početka 18. st., a kip Majke Božje nastao je u gotičkom razdoblju oko 1465. Tu je najprije bio pavlinski, a potom franjevački samostan od sredine 18. stoljeća. Od 1996. svetištem upravljaju dijecezanski svećenici. Uz svetište Mariazell, to je jedno od najpoznatijih hodočasničkih mjesta u Štajerskoj u Austriji. Misu u bazilici slavio je o. Vedran Pavlić. Tumačeći Božju riječ, potaknuo je redovnice da prepoznaju različite karizme Duha Svetoga kojima obdaruje svaku od njih. Svaka je primila poseban dar koji može poslužiti na izgradnju cijele zajednice. Potrebno je otvoriti svoje srce Bogu poput službenice Božje Majke Marije Krucifikse Kozulić koja je karizmu koju je primila živjela predano i konkretno prepoznajući potrebe svoga vremena.

Treća točka hodočašćenja bio je odlazak do Zavoda Vinzentinuma koji je sagrađen 1872., a danas je to državna sveučilišna ustanova. Zatim su redovnice posjetile samostansku crkvu i provincijalnu kuću Kćeri kršćanske ljubavi sv. Vinka Paulskog. O povijesti svoje provincije koja je nastala u Grazu govorila im je poglavarica s. Eva Maria Donner. Sestre su se pomolile i na grobu njihove utemeljiteljice s. Marie Josipe Leopoldine Brandis (1815. – 1900.), za koju se vodi postupak za proglašenje blaženom. Sjećajući se i svoje Majke Utemeljiteljice, zahvalile su Bogu za njezin život, njezine žrtve i korake kojima je kročila ovom zemljom čineći dobro svima bez razlike i u čijem su srcu uvijek imali mjesta oni najpotrebniji.

Hodočašće su završile razgledavanjem povijesne jezgre grada Graza koji je drugi austrijski grad po veličini, a leži na rijeci Muri. Graz obiluje znamenitim kulturnim vrijednostima, uz katedralu Sv. Egidija koja potječe iz 15. stoljeća i mauzolej Ferdinanda II. iz 17. Stoljeća. Graz je bio sjedište i austrijske loze Habsburgovaca.