Budi dio naše mreže
Izbornik

Hodočašće studenata i mladih u Aljmaš

Aljmaš (IKA)

Studenti udruge DUHOS i drugi mladi hodočastili su 8. listopada u svetište Gospe od Utočišta u Aljmašu.

Nakon zajedničke molitve u Župi sv. Ćirila i Metoda u Osijeku, mladi su se sa studentskim kapelanom vlč. Mariom Žigmanom uputili put Aljmaša. Putem se molila krunica, mladi su se međusobno upoznavali i razgovarali, a cijelim putem bilo je moguće ispovijedati se.

U Župi Rođenja sv. Ivana Krstitelja u Sarvašu mlade je sa svojim župljanima dočekao župni upravitelj Nino Perica koji im je govorio o župi i njezinoj povijesti. Mladi su potom izmolili Lauretanske litanije u kojima su u molitvi preporučili župu i župnika te sve svećenike i biskupe. Nakon okrepe mladi su nastavili hod do Aljmaša. Dolaskom u svetište Gospe od Utočišta slijedilo je euharistijsko slavlje. Crkva je bila ispunjena učenicima Isusovačke klasične gimnazije u Osijeku te studentima iz udruge DUHOS i mladima. Okupljene je pozdravio župnik i upravitelj Svetišta Tomislav Ćurić, izrazivši zahvalnost i radost što je crkva ispunjena tolikim mladima.

Euharistijsko slavlje predvodio je sveučilišni kapelan i profesor na KBF-u u Đakovu Davor Vuković, a koncelebrirali su vlč. Mario Žigman, ravnatelj IKG u Osijeku o. Sebastijan Šujević, DI, i vjeroučitelj u IKG u Osijeku o. Boris Jozić, DI. U propovijedi vlč. Vuković istaknuo je koliko je vjera važna u životu. Naglasio je da vjera spašava, iscjeljuje, daje snagu. Odgovarajući na pitanje što je vjera, rekao je da je ona povjerenje i predanje Bogu. Povjerenje u Boga da ljubi, vodi život, da ima plan za nas. Veći korak vjere jest predanje i pouzdanje u  Boga. Vjera daje novi horizont životu, a hraniti je treba molitvom, čitanjem Svetog pisma, nedjeljnom euharistijom i sakramentima. Iz te vjere suočavamo se za svojim dužnostima, obvezama, zadaćama. Po vjeri dobivamo snagu i spoznaju da nismo sami u svemu što činimo, naglasio je vlč. Vuković, nastavljajući da iz takve vjere dolazi upornost, ustrajnost i strpljivost.

Nadalje je govorio o zahvalnosti i vjeri koja ozdravlja, rekavši kako zahvalnost donosi bolje raspoloženje, volju i motivaciju. Homiliju je zaključio govoreći o poniznosti, u kojoj je najveći uzor Marija.

Nakon mise uslijedilo je zajedničko fotografiranje učenika Isusovačke klasične gimnazije i mladih te ručak i povratak u Osijek.