Budi dio naše mreže
Izbornik

Hodočašće u Stražeman i Požegu

Stražeman/Požega (IKA)

Udruga Ekosspiritus i Društvo sv. Izidora Seljaka iz Samobora održali su u nedjelju 22. rujna program Lijepa li si… u Stražemanu i Požegi, u Slavoniji.

Veći broj članova svih generacija sudjelovao je u programu u kojem su dosad obišli lijepa mjesta u Hrvatskoj i istraživali izvornu duhovnost koju su namrli naši stari, redovničke zajednice i laičke udruge vjernika.

Članovi navedenih udruga htjeli su hodočastiti u mirno slavonsko mjesto Stražeman, u crkvu koja je poznata po reljefu hrvatskih svetaca, blaženika i znamenitih ljudi hrvatske povijesti među kojima se ističe blaženi Alojzije Stepinac zbog kojeg su nakon postavljanja mozaika u crkvi tadašnjeg župnika i nekoliko župljana maltretirale tadašnje komunističke vlasti. Hodočasnici su sudjelovali u euharistijskom slavlju koje su i Slavonci i Prigorci učinili svečanijim tako da su obukli svoje narodne nošnje. U svečanom prinosu darova na oltar su stavljeni kruh, vino, nova alba – ručni rad Stanke i Ljiljane iz Društva svetog Izidora Seljaka i knjiga „Narodna nošnja župe Samobor“. U crkvi se nalazi, rijedak u Hrvatskoj, oltar posvećen sv. Izidoru Seljaku pred kojim su hodočasnici iskazali štovanje svecu kojeg štuju u Samoboru i uputili Bogu molitve za sve svoje potrebe. Nakon mise župljani su priredili ručak za goste, a pozvali su i tamburaše, tako da je bilo i pjesme i plesa.

Uz posjet crkvi i župnoj zajednici u Stražemanu članovima udruge bilo je važno sresti i župnika Roberta Mokrog, jednog od osnivača udruge Ekosspiritus i aktualnog duhovnika. Tom prigodom članovi su zahvalili vlč. Mokrom na svakom dobročinstvu koje čini za rast udruge Ekosspiritus.

Na povratku hodočasnici su zastali u Požegi, razgledali središte grada, crkvu Sv. Lovre i katedralu Svete Terezije Avilske.