Budi dio naše mreže
Izbornik

Hodočašće vjernika župa Krapinskog dekanata na Trški vrh

Krapina (IKA)

Već nekoliko godina zaredom prve nedjelje u srpnju svećenici dekanata predvođeni dekanom organiziraju hodočašće vjernika župa Krapinskog dekanata Majci Božjoj Jeruzalemskoj na Trškom Vrhu.

Prije misnoga slavlja održana je pobožnost križnog puta.

Na početku misnoga slavlja domaći župnik vlč. Davor Štuljan pozdravljajući okupljene vjernike pozvao ih je na ustrajnost vjere i štovanja naše nebeske Majke Marije.

Misno slavlje predvodio je vlč. Luka Slijepčević, župnik Župe Blažene Djevice Marije od Sedam Žalosti u Velikom Trgovišću, uz koncelebraciju preč. Vladimira Drnetića, dekana i župnika župe Uzvišenja Svetoga Križa u Svetom Križu Začretju i svećenika iz dekanata i trajnog đakona Slavka Milakovića.

U homiliji vlč. Slijepčević je podsjetio kako smo prošle nedjelje započeli čitanje Lukinog Evanđelja koje prati Isusovo posljednje hodočašće u Jeruzalem. I nakon onog neuspjeha u Samariji kojeg smo slušali prošle nedjelje Isus okuplja širi tim svoji učenika i šalje ih pred sobom. To je vrijeme kada nema interneta, radija, televizije i drugih modernih tehnologija današnjice već se koriste „glasnici“ koji su bili oni koji su narodu nagoviještali dolazak neke važne osobe u njihov kraj. Ovih 72-je koje se danas spominjemo u Evanđelju smo danas svi mi ovdje nazočni te nas Isus poziva da mu pripravimo put, u našim obiteljima, radnim mjestima, susjedstvima, župama i općenito u svim ljudima koje susrećemo u životu. Naša je misija i poslanje nije toliko u govoru o vjeri već življenje Evanđelja bez puno riječi, poručio je propovjednik.

Danas smo pojam žetve i radnika koje smo čuli u današnjoj Božjoj riječi sveli na svećenike, redovnike i redovnice Bogu posvećene osobe no to je premalo jer smo svi mi pozvani biti radnici na njivi Gospodnjoj. Svima nama i danas Isus daje jasne upute da živimo po Božjoj riječi te ljubimo svakog čovjeka oko sebe. Imajmo danas u ovim teškom vremenima današnjice hrabrosti izreći sve čežnje koje nosimo u svojim srcima kako bi onda kasnije mogli vidjeti plodove tih izgovorenih riječi a u tome neka nam pomogne i zagovor naše nebeske Majke Marije, zaključio je homiliju vlč. Luka Slijepčević.

Nakon misnoga slavlja uslijedila je zajednička hodočasnička procesija oko oltara Majke Božje Jeruzalemske.

Foto: Darko Fiket,