Budi dio naše mreže
Izbornik

Hodočašće župa Čepin 2 i Čepin 3 u Aljmaš

Aljmaš (IKA)

Osam župa Čepinskog dekanata (Čepin 1, Čepin 2, Čepin 3, Ivanovac, Vladislavci, Vuka, Budimci i Punitovci) i 13 župa Đakovačkog dekanata hodočastilo je u subotu 10. rujna u Aljmaš.

Riječ je o tradicionalnom hodočašću koje dva dekanata organiziraju svake godine u subotu oko Imena Marijina, a predvodili su ih dekan Čepinskog dekanata vlč. Petar Ćorluka i dekan Đakovačkog dekanata vlč. Ivan Lenić. Dio vjernika župa – Župe Uskrsnuća Kristova i Župe Duha Svetoga – na hodočašće je stiglo autobusom, petero vjernika Župe Duha Svetoga pješačilo je 35 km do svetišta, a dio je došao vlastitim automobilima. Prema procjeni novog župnika aljmaškog i upravitelja Svetišta Gospe od Utočišta vlč. Tomislava Ćurića, na hodočašće je pristiglo oko 1000 vjernika, od čega oko 600 iz Đakovačkog i oko 400 iz Čepinskoga dekanata.

Hodočasnici su na početku molili križni put na “Kalvariji”, a potom su se spustili do crkve, gdje su, zajedno s hodočasnicima drugih župa, imali priliku za osobnu molitvu i ispovijed. Potom su zajednički molili krunicu. Vrhunac slavlja bilo je misno slavlje na početku kojega je hodočasnike, dekane i svećenike pozdravio novi aljmaški župnik, a uz njega je bio i donedavni župnik – preč. Ante Markić, koji je, nakon što je svetištem upravljao gotovo 50 godina, umirovljen prije manje od mjesec dana.

Misu je predvodio župnik Đurica Pardon, u zajedništvu s dekanima i drugim svećenicima, a pjevanje su predvodili pjevači zborova tih župa. Župnik je u homiliji potaknuo na važnost osobnog razmišljanja nad današnjim vremenima, koja se mnogima čine teška, tjeskobna i neizvjesna, ali ne bi trebala i nama vjernicima, nego smo pozvani na njih gledati s punim pouzdanjem u Boga.

Podsjetio je i da se Blažena Djevica Marija, već od anđelova navještenja, našla u nezavidnoj situaciji, ali je povjerovala Bogu i po njezinom prihvaćanju Božje volje rodila Sina i tako pridonijela našem otkupljenju. Bog je Njezinu naizgled vrlo tešku situaciju okrenuo u veliko dobro. Tako i Bog sve ono negativno što se danas događa u našem društvu, pa i Crkvi, kao i toliko puta u povijesti, može u trenutku okrenuti na dobro i tome se trebamo nadati. Na kraju homilije vlč. Pardon sve je hodočasnike potaknuo da u svemu mole zagovor Blažene Djevice Marije.

Nakon vremena okrjepe, pohoda kapelici Gospi pod Lipom, odlaska do Dunava itd., hodočasnici su se okupili u crkvi i molitvom litanija zahvalili Bogu na iskazanim milostima te krenuli prema svojim župama i kućama.