Budi dio naše mreže
Izbornik

Hodočasnički dan Gospi Brze Pomoći

Slavonski Brod (IKA)

Hodočasnički dan Gospi Brze Pomoći, “osmi” u studenome, proslavljen je u utorak 8. studenoga u istoimenoj Župi i svetištu u Slavonskom Brodu.

Središnje hodočasničko slavlje uz župnika Anđelka Cindorija i još dvojicu svećenika predvodio je vlč. Anđelo Bartulica, koji je rođen u SAD-u, a u Banjolučku biskupiju došao je prije sedam godina na poziv biskupa Franje Komarice te je sada župnik u Novoj Topoli i Aleksandrovcu.

Vidljivo dirnut brojem hodočasnika vlč. Bartulica naglasio je kako u njegovoj župi na nedjeljnim misama sudjeluje nažalost tek 5 župljana i 6 redovnica. U homiliji je promišljao što čovjek treba činiti da bi bio sretan. „Bog želi da budemo sretni i radosni, a da bi to bili moramo se truditi u svome životu učiniti nešto bolje, nikada ne gubiti nadu, ne bojati se upoznati drukčije od sebe, ići ako treba i kontra sebe…“, rekao je uz ostalo vlč. Bartulica. Dodao je kako Bog ima plan za svakoga od nas te da smo kao Crkva pozvani, ne osuđivati, nego dati rješenje za današnje probleme. Svjestan poteškoća koji su prolazili Hrvati katolici u Domovinskom ratu i sam je posvjedočio kako su njegova majka kao dijete i njezini roditeljima iz rodne Hercegovine protjerani, živjeli teško, ali ih je održala vjera u Boga i nada u bolji život, na koji smo svi mi, katolici, pozvani. Upozorivši da moramo biti svjesni da je Sotona prisutan u svijetu na kraju je poručio: „Uvjeren sam da je Bogorodica izabrala nas kao narod pogotovo narod u Bosni i Hercegovini iz nekoga nama nedovoljno poznatog razloga da vodi zadnji rat sa Đavlom. Moramo biti svjesni da Đavao postoji, da nas želi podijeliti. Zato smo pozvani raditi na tome da se ujedinjujemo, da molimo za iscjeljenje svojih rana, jer samo tako ćemo biti sretni.“

Ostala misna slavlja predvodili su župni vikar u Župi Duha Svetoga Luka Ćosić,  župnik Župe sv. Kuzme i Damjana u Kuzmici Ivica Bošnjak, i župni vikar Župe sv. Filipa i Jakova u Vukovaru fra Matija Marijić. Sunčani jesenski dan omogućio je brojnim vjernicima da prate mise i u crkvenom dvorištu.