Budi dio naše mreže
Izbornik

Hodočasnički dan Gospi Snježnoj

Harkanovci (IKA/TU)

Na spomendan Žalosne Gospe, 15. rujna 2021. u Harkanovcima je proslavljen jedan od tri hodočasnička dana u crkvi Snježne Gospe.

Biskup Stjepan Bäuerlein za vrijeme župničke službe Mirka Gazivode, 1959. godine „uzdigao je harkanovačku crkvu Majke Božje Snježne u red proštenišnih crkava, odredivši da se na tri blagdana Marijina hodočasti u harkanovačko marijansko svetište. Ti blagdani su Marija, Pomoćnica Kršćana, 24. svibnja; Snježna Gospa, 5. kolovoza kada je glavni godišnji god; i Žalosna Gospa, 15. rujna“, piše u spomenici Župe Snježne Gospe u Harkanovcima.

Svečanu euharistiju trećeg ovogodišnjeg hodočasničkog dana predslavio je mladomisnik fr. Stjepan Saša Bukvić, OP. Među suslaviteljima bio je upravitelj schönstattskog Svetišta Majke Triput Divne u Ivanovcima o. Christoph Horn, a sudjelovali su i članovi Hrvatske schönstattske obitelji koja se nalazi u trodnevnoj pripravi za proslavu treće obljetnice posvete Svetišta (18. rujna) i unošenja simbola „Očeva oka“.

Govoreći o Blaženoj Djevici Mariji Žalosnoj, propovjednik Bukvić je u homiliji naglasio da je „Marija pod križem primjer svima nama. Ona pod križem stoji. Stoji ponosno, iako shrvana od boli. I mi smo često u prilikama stajati uz nečiji križ. Ovdje mislim na naše prijatelje, rodbinu, koji su teško bolesni, ili na naše prijatelje, rodbinu i poznanike koji su ostali bez svojih voljenih. Kada vidimo nekoga do koga nam je stalo kako, pati, padamo u napast i želimo za njih učiniti nešto ili im barem uputiti riječi utjehe. Ali te naše riječi, najčešće tako zvuče jadno i otrcano. Neuvjerljivo i nama i onima kojima govorimo.“

Razmatrajući misterij križa i patnje u kontekstu Gospina spomendana, o. Bukvić je stavio za primjer Mariju u podnošenju patnje. „Zaštitnica vaše župe uči nas, svakoga od nas, kako se ponašati u trenucima ljudske patnje. Marija nas uči kako se pod križem drži. Pred patnjom se stoji uspravno, jer mi nismo sinovi smrti nego sinovi Života. I može nam biti teško, i može nam se učiniti da nam se život ruši, i smijemo osjetiti strah, ali ne smijemo zatajiti kao vjernici. Vjerničko stajanje pod križem u trenutku patnje ima svoju pripravu, ima svoj izvor, ima svoj temelj u svakodnevnoj molitvi, nedjeljnoj svetoj misi i Pričesti i u redovitoj ispovijedi. Ako toga nema u našem životu, onda je vrlo vjerojatno, da pod križem ne ćemo stajati, nego ćemo pasti“, rekao je fr. Stjepan.

Poslije mise održana je procesija sa svijećama i slikom Snježne Gospe oko župne crkve, potom je mladomisnik udijelio i pojedinačno svoj mladomisnički blagoslov.