Budi dio naše mreže
Izbornik

Hodočasnički križ i ikona Blažene Djevice Marije – simboli Svjetskog susreta mladih

Rim (IKA)

Započeo je Svjetski susret mladih u Panami, kojima će se večeras pridružiti i papa Franjo. Mlade iz cijeloga svijeta prvi puta okupio je sv. Ivan Pavao II., na Cvjetnicu 1984. godine, prilikom obilježavanja Svete godine otkupljenja (1983. – 1984.), odnosno 1950 godina nakon Isusove smrti i uskrsnuća.

Papa je mladima u Rimu uručio veliki drveni križ, simbol Kristove ljubavi prema čovječanstvu, te ih pozvao da ga pronesu svijetom navješćujući svima da samo u Kristovoj smrti i uskrsnuću nalazimo spasenje i otkupljenje, prenosi Vatican News.

Križu, koji se naziva i križem Svjetskoga dana mladih, godine 2000. u Rimu se prvi put pridružila i ikona Blažene Djevice Marije „Salus Populi Romani” – Spas rimskoga puka. Original ikone nalazi se u rimskoj bazilici Svete Marije Velike, a prema legendi ju je naslikao sveti Luka evanđelist. Poznata je također po tome što se papa Franjo prije i poslije svakog apostolskog putovanja pred njom preporuči Marijinoj majčinskoj zaštiti i zahvali na primljenim milostima.

U poruci koju je mladima upravio prilikom biskupijskoga susreta u Rimu 2003. godine, kada im je uručio kopiju ikone i pozvao ih da je pronesu svijetom zajedno s hodočasničkim križem, sv. Ivan Pavao II. naglasio je da u teškim vremenima nismo sami zato što nam Isus, kao i Ivanu koji je stajao podno križa, daje svoju Majku da nas tješi svojom nježnošću. Nekoliko mjeseci prije ovogodišnjega susreta, mnoštvo je mladih u brojnim gradovima i župama američkoga kontinenta na svečan način pozdravilo križ i Gospinu ikonu na njihovu putu prema Panami.

Mladi će se u Panami moći moliti i pred kipom Gospe Fatimske, koji prvi put od 2000. godine napušta glasovito portugalsko svetište. Kip će biti smješten u zasebnu kapelu na liturgijskom prostoru središnjega slavlja Svjetskoga dana mladih s papom Franjom. Tu će se pod uobičajenim uvjetima moći zadobiti i potpuni oprost. Kip će biti vraćen u Portugal 29. siječnja.

Ključne riječi:
križ i ikona Panama sdm