Budi dio naše mreže
Izbornik

Holywin u Karlovcu

Karlovac (IKA)

U Nacionalnom svetištu svetog Josipa u Karlovcu u utorak, 31. listopada 10. put održan je Holywin.

Nakon pobožnosti svetom Josipu slijedilo je misno slavlje koje je predvodio preč. Anđelko Katanec, povjerenik Zagrebačke nadbiskupije za pastoral migranata i turista u koncelebraciji s o. Gaudencijem Spetićem, župnim vikarom na Kamenskom, vlč. Petrom Galekovićem, župnik vikarom na Dubovcu i mons. Antunom Senteom, ml. rektorom Josipova svetišta. Pjevanje su animirali članovi župnog zbora „Agape“ pod vodstvom Josipa Vukovića.

U propovijedi preč Katanec rekao je da, ako vjerujemo u život vječni s Bogom, onda je jasno da se moramo više bojati grijeha nego smrti. Za svete i vjerne, smrt je dovršetak zemaljskog putovanja i početak blaženoga života u nebu. Jedino što nas može spriječiti od toga cilja je zlo i grijeh. Blagdani, svetkovina Svih svetih i spomen vjernih mrtvih, usmjeravaju naš pogled prema punini života, prema pobjedi i proslavi svetih i vjernih duša koji su na zemlji ljubili Gospodina i njemu služili. To je i naša nada i naš put života, da po vjeri i dobrim djelima pristignemo zajedništvu nebeske proslavljene Crkve. Zato mi ovih dana ne oplakujemo naše pokojnike i ne strašimo se zbog neizbježne smrti nego činimo upravo suprotno, slavimo živote svetaca i u vjeri molimo za naše drage pokojnike. Oživljavamo primjere svetaca i uspomene na našu braću i sestre. Svjedočimo da je naš Bog, Bog živih, Bog svetosti, Bog pobjede. Ovu večer smo ovdje na Holywinu kao uvodu u svete dane koji su pred nama. Holywin u svome imenu nosi tu poruku: svetost pobjeđuje smrt, svetost znači živjeti s Bogom. Vrlo se dobro sjećam prvog Holywina koji smo pripremili ovdje u Nacionalnom svetištu svetog Josipa prije točno 10 godina. Bilo je zabavno otkrivati različite primjere svetosti, ne samo svetog Josipa nego i drugih svetaca koji nose ime Josip, a povrh toga priprema Holywina bila je proces razvijanja kreativnosti i talenata naše djece i mladih uključenih u predstavu i općenito pripremu programa Holywina kroz pjesmu, molitvu, zajedništvo, služenje. Holywin se nastavio prenositi svih ovih deset godina kroz već nekoliko generacija mladih i svaki puta biva nov, originalan i plemenit, a uz to i zabavan. Tako nas sveti Josip u svome domu povezuje međusobno i učvršćuje na našem osobnom putu svetosti, kazao je između ostalog preč. Katanec.

„Dok se u Karlovcu organizira 10. Holywin, u Zagrebu se organizira 20. put. Koliko mi je poznato, prvi Holywin u svijetu bio je u Francuskoj 2002. godine sa željom da se na prikladan način organizira bdjenje za svetkovinu Svih svetih. U principu i takozvani Halloween je kršćanski blagdan, ali budući da je društvo pretvorilo Noć svetaca u Noć vještica, pogansku zabavu relativiziranja dobra i zla, gdje se djecu potiče da se oblače u različite kostime čudovišta i bića tame, bilo je potrebno da vjernici pronađu novi način za dostojno slavlje svetih primjera. Holywin tako slavi svetost i dobrotu, a ne grešnost i zlo, širi svjetlo i ljepotu života, a ne tamu i zastrašivanje, on svjedoči milost Božju koja je snažnija od smrti i svih sila tame. Poruka koju večeras primamo je da je cilj našega života u nebu gdje već sada imamo mnoštvo svetih prijatelja i zagovornika. Svi smo pozvani biti dionici njihove svetosti i radosti i kroz Holywin nastojimo pobuditi te osjećaje radosti i zajedništva sa svecima“, kazao je preč. Katanec.

Pri kraju misnog slavlja predsjednik Zajednice sportova Karlovačke županije Želimir Feitl proglasio je pobjednike i najbolje igrače malonogometnog turnira krizmanika Karlovačkog dekanata te im uručio prigodna priznanja.

Slijedila je predstava pod nazivom „Put u Međugorje“ za koju je scenarij napisala Dora Kučan, studentica stomatologije, glumce uvježbala Tara Krančević, gimnazijalka, a scenu uredila Marta Sumina, srednjoškolka. Članovi ZAMAK-a zajednice mladih katolika iz Karlovca ispričali su na svoj način fenomen Međugorja u koje dolaze hodočasnici iz čitavog svijeta u potrazi za duhovnim izvorima. Za veseli dio predstave bio je zadužen Lovro Klarić koji je glumio svećenika, te svojim zgodnim doskočicama probudio u publici osmjehe. Predstavu su nosile Tara Kranjčevića, Tena i Marija Kružić, prateći ih istom snagom Lara Petrić, Borna Kučan, Ela Koller i Lovro Bedeniković. Mladim glumcima pridružio se i njihov kapelan vlč. Petar Galeković te s Gabrijelom Leljakom i Augstinom Moškunom doprinio bogatstvu predstave. Uz njih izvedbu su obogatili Ana Huljina, Ana Radman, Emanuela Bulaja, Franca Rajčić, Lucija Crnić, Lukrecija Petrić i Marija Zovkić.

Zahvalivši glumcima župnik Sente naglasio je kako je lijepo promatrati da se mladi konstantno okupljaju na Dubovcu, uvijek iznova iznenade svojom kreativnošću te odgajaju svoje nasljednike. Naime neki sadašnji glumci prije deset godina kada je organiziran privi Holywin u Karlovcu još nisu bili ni rođeni. Kroz sve te godine Velika dvorana je uvijek bila premala da primi sve koji žele s mladima slaviti svetost, zaključio je mons. Sente.

Već tradicionalno članovi obiteljske zajednica dubovačke župe pobrinuli su se da mnogi posjetitelji uz ukusne zalogaje mogu nakon predstave prokomentirati Holywin.