Budi dio naše mreže
Izbornik

Holywin za mlade Srijemske biskupije

Novi Banovci (IKA)

U organizaciji Biskupijskog pastoralnog centra Srijemske biskupije, a na poticaj voditelja Ureda za mlade vlč. Dušana Milekića, organizirana je, drugu godinu u nizu, u nedjelju 31. listopada u Župi Rođenja BDM u Novim Banovcima molitveno-duhovna večer uoči svetkovine Svih svetih Holywin – Svetost pobjeđuje.

Na večernji susret odazvali su se mladi iz više župa Srijemske biskupije. Želja i nakana bila je da si u toj večeri, kroz molitvu i slavljenje Kristovih otajsatva mladi posvijeste živost poziva na svetost te veličinu svetačkih primjera. Na put svetosti i postizanje svetosti smo, po sakramentu krštenja, svi pozvani.

Večer je počela euharistijskim slavljem koje je predvodio vlč. Dušan Milekić uz koncelebraciju vlč. Ivice Zrna, župnika iz Laćarka.

Na početku euharistijskog slavlja vlč. Milekić pozdravio je okupljene i pozvao ih na preispitivanje vlastitog životnog puta. „Svijet nudi različite životne opcije, a samo na vama je onaj konačni izbor. Večeras dok počinjemo euharistijsko slavlje, neka u nama bude živa želja za jedinim pravim izborom – Isusom Kristom“, potaknuo je vlč. Milekić.

U homiliji vlč. Milekić govorio je o vrijednosti i važnosti Božjega poziva na svetost. „Večerašnje okupljanje snažan nam je pokazatelj kako čovjek traži Boga. I vjerujem da smo to više puta iskusili – ja Boga trebam! Ne treba to iznenaditi, jer život čovjeka vjernika trajno je obilježen takvim traženjem koje ne bi trebalo nikada prestati. Prisjetimo se koliko smo puta sklopili ruke prema nebu i zatražili pomoć ili zaštitu. Tu je vidljivo da činimo određeni izbor. Tako je uvijek. Ponavljam, mi se ne želimo protiviti svijetu, ali u ovoj večeri želimo učiniti jedan veoma vrijedan izbor – biti u zajedništvu onih koji traže Boga i Njegovu zaštitu. Više puta smo, vjerujem, znali sklopiti ruke i tražiti zagovor nekoga od svetaca. I to je dobar put. Uzmimo za primjer ovu večer. Ne možemo pobjeći od toga da ima i onih koji su učinili i drugačiji izbor. Pitam se kada život pritisne, čiji će zagovor i zaštitu tražiti?“, rekao je u homiliji vlč. Milekić.

Nakon euharistijskoga slavlja uslijedio je drugi dio molitveno–duhovne večeri. Izložen je Presveti Oltarski Sakrament. Zatim su, kroz prigodno razmatranje okupljeni imali priliku razmišljati o svom putu svetosti i mogućnostima koje im Gospodin daje u ovom trenutku, a budnost i bdjenje se mogu iščitati kao vrijednosti na tome putu.

Na koncu molitveno-duhovne večeri svi su bili pozvani u prostorije župe gdje je upriličeno druženje za sve sudionike večeri.