Budi dio naše mreže
Izbornik

Honduraški biskupi zabrinuti zbog nasilja nad ženama i patnje migranata

Tegucigalpa (IKA)

Honduraška biskupska konferencija na kraju redovnog zasjedanja izrazila je žaljenje zbog povećanja broja zločina u toj zemlji, osobito onih brutalno počinjenih nad ženama, prenosi 12. veljače Vatican News.

Povrijeđeni smo zločinima koji se i dalje svakodnevno događaju i nisu adekvatno istraženi, ističe se u izjavi honduraških biskupa, za koje porast femicida ne očituje samo problem nesigurnosti, nego i kulturu zaraženu mačizmom te nedostatak obrazovanja o poštovanju među spolovima. Biskupi su stoga pozvali crkvene zajednice da postanu škola tog poštovanja, ne samo s teorijskim načelima, već i primjerom i praksom u ostvarivanju jednakosti i prava.

Izrazili su zabrinutost i zbog patnje i ugroženih života migranata te su ponovno potvrdili zauzimanje biskupija u odgovoru na potrebe obitelji koje su prisiljene emigrirati zbog siromaštva, nedostatka posla ili opasnosti po život. Usto su pozvali na zaštitu ljudskih prava migranata, onih koji odlaze i koji se pridružuju karavanama prema Sjedinjenim Američkim Državama, ali i na blizinu onima koji su bili prisiljeni vratiti se.

Za honduraške biskupe nedavne političke reforme, koje je u toj zemlji proveo Nacionalni kongres, tek su početak dugog puta izgradnje socijalne stabilnosti i političkog legitimiteta koji daje snagu demokratskim institucijama. Biskupi su zabrinuti zbog problema korupcije koji je duboko ukorijenjen i rasprostranjen u honduraškom društvu, a djelatnicima pravosuđa koji se bore protiv društvenog zla krijumčarenja droge i organiziranog kriminala izrazili su svoju potporu i čestitke.

Boli nas kada vidimo mlade zarobljene na putovima koji mogu uništiti njihov život i njihovu budućnost. Stoga je zadatak Crkve biti blizu mladima kroz kampanju evangelizacije s temom „Zajedno s mladima donosimo evanđelje života”, koja će se provesti u svakoj biskupiji i župi u zemlji, najavljuje se u izjavi na kraju koje biskupi izražavaju nadu da će sav Božji narod podržati inicijative koje će proizići iz te kampanje.

Ključne riječi:
honduraški biskupi Izjava