Budi dio naše mreže
Izbornik

HosanaFest održan u znaku jubileja i Godine sv. Josipa

Subotica (IKA)

Nakon godinu dana stanke, 18. i 19. rujna održan je HosanaFest koji je bio u znaku 15. jubileja festivala te Godine sv. Josipa.

Prve večeri predstavljene su pjesme s jubilarnog 15. HosanaFesta 2020., a druge večeri su predstavljene pjesme s HosanaFesta 2021.

Prvu večer HosanaFesta vodio je, voditeljski par Suzana Lukač i Boris Koračak, koji se nakon uvodne špice provozao do pozornice sa spačekom, te nakon toga poželio svima dobrodošlicu na jubilarni 15. HosanaFestu. Nakon uvodnih riječi, uslijedio je natjecateljski dio festivala. Izvođači su došli iz Subotice, Novog Sada, Zagreba, Rijeke, Pule, Prozora – Rama i Stutgartta.

Nakon odslušanih 15 pjesama, u revijalnom dijelu festivala gost večeri bila je pobjednica prvog HosanaFesta koji je održan 2006., Nensi Borozan. Otpjevala je tri svoje pjesme. Tijekom njenog nastupa Stručno povjerenstvo je zasjedalo i donosilo odluku kome će pripasti nagrada za najbolji tekst, glazbu, te za najboljeg debitanta.

Nagradu za najbolji tekst pripala je Marici Mikrut za pjesmu „Zvijezda na tvome Nebu sja“ koju je izvela skupina „Noa“ iz Subotice. Nagradu za najbolju glazbu dobila je pjesma „Lijek“ koju je izvela Sanja Peić iz Subotice. Nagradu za najboljeg debitanta dobila je Tea Tomičić, koja je izvela pjesmu „Volim Boga“. Nakon što su bile uručene nagrade Stručnog povjerenstva, uslijedilo je glasovanje samih izvođača. Zbrajanjem njihovih ocjena koje su se mogle vidjeti na ekranu, izvođači su donijelu odluku da glavna nagrada pripadne pjesmi „Ako Tebe ne znam“ koju je izveo Darijo Šehić iz Novog Sada. Prva večer festivala završena je pobjedničkom pjesmom.

Drugi dan festivala započeo je misom u crkvi Uskrsnuća Isusova u Subotici. Misu je predslavio vlč. Marinko Stantić, predsjednik i osnivač HosanaFesta, a suslavio je domaći župnik vlč. Vinko Cvijin. Na misi su zajedno sa mjesnim župljanima sudjelovali izvođači, te članovi Organizacijskog odbora. U popodnevnim satima održana je tonska proba, a navečer je započela druga festivalska večer koja je bila u znaku Godine sv. Josipa.

Voditeljica je bila Ivana Filipović. Na samome početku bila je izvedena pjesma Darija Šehića „Ako Tebe na znam“, te je nakon toga uslijedio natjecateljski dio festivala. Na pozornici su se predstavili izvođači iz Subotice, Novog Sada, Zagreba, Makarske, Prozora – Rama, Zenice, Mostara, Stugartta te iz St. Gallena u Švicarskoj. U revijalnom dijelu festivala, djeca iz Tavankuta – Subotica izveli su ples što su ga pripremili Biljana Vojnić Hajduk i Anamarija Kujundžić. Gost večeri bila je Lidija Ivković koja se na samim počecima natjecala na HosanaFestu, te je izvela tri svoje pjesme. Nakon njene izvedbe, dodijeljene su nagrade za najbolji tekst, glazbu i debitanta.

Nagrada za najbolji tekst pripala je Mariji Perković za pjesmu „Budi poput Josipa“ koju je izvela skupina „Speranza“ iz Prozora – Rama. Nagrada za glazbu pripala je pjesmi „Emanuel – s nama Bog“ koju je izvela Marija Kovač iz Subotice. Nagrada za najboljeg debitanta pripala je Filipu Panzi iz Zagreba koji se predstavio pjesmom „Svjedok ljubavi“. Nakon uručenih nagrada, uslijedilo je glasovanje samih izvođača. Prvu nagradu ponovno su dodijelili Dariju Šehiću s pjesmom „Ustani i hodi“, čijim je izvođenjem festival završen.

Slogan HosanaFesta za 2020. godinu bio je „Ima smisla“, a za 2021. „Ne boj se“.

HosanaFest je i ovoga puta bio podržan od Zagrebačke županije, Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske te Grada Subotice.