Budi dio naše mreže
Izbornik

Hrvace: Fra Marinko Vukman dobitnik nagrade za životno djelo

Hrvace (IKA)

Na svečanoj sjednici Općinskog vijeća Općine Hrvace u petak 17. rujna 2021. fra Marinko Vukman, dušobrižnik u Münchenu i član Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja, primio je nagradu za životno djelo.

Svečana sjednica održana je u povodu Dana Općine i svetkovine Gospe Žalosne u dvorani društvenog doma gdje se okupilo oko 100 ljudi. Nakon izvođenja himne „Lijepa naša“, sjednicu je otvorio predsjednik Općinskog vijeća Općine Hrvace dr. Ante Prolić. Nakon njega okupljene su pozdravili načelnik Dinko Bošnjak, predstavnici gradova i općina s područja Cetinske krajine te splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban.

Nakon pozdravnih govora i nastupa ženske klape „Cetinjanke“ i muške klape „Cetinjani“, uslijedila je dodjela nagrada ovogodišnjim laureatima. Nagradu za životno djelo dobio je fra Marinko Vukman, dugogodišnji voditelj katoličkih misija u Njemačkoj, za iznimnu dugogodišnju evangelizacijsko-pastoralno i karitativno djelovanje. Osobne nagrade dodijeljene su hrvatačkom župniku fra Nevenu Pavlinušiću i humanitarcu Branku Perkoviću. Zahvalnicu Općine Hrvace za osobni doprinos i pomoć pri rekonstrukciji Dječjeg vrtića „Sretno dijete“ dobio je Ante Jerkan.

U ime laureata zahvalio je fra Marinko. „Dirnuti smo i počašćeni nagradama koje ste nam dodijelili. Veseli nas činjenica da je naš rad prepoznat i na ovakav način vrednovan. Od malih nogu želja mi je bila biti dio priče jednostavnih i običnih ljudi, a providnost Božja, kroz franjevačko-svećenički poziv, dodijelila mi je da budem njihov pastir, tješitelj ali i njihov glas“, rekao je.

Istaknuo je da je uvijek bio ponosan i povezan sa svojim korijenima što ga je snažilo u životnim pothvatima i 40-godišnjem pastoralnom djelovanju u Njemačkoj. „Nagrade su privilegij i obveza da i dalje radimo na prepoznatljivosti ovog djela Lijepe naše i rado se uključimo i podržimo sve vaše projekte koji idu na dobrobit sviju koji ovdje žive i grade svoju budućnost“, rekao je.

Na kraju je zahvalio svima koji su nagrađenima bili oslonac i potpora, ali i inspiracija na putu da društvo i svoje mjesto učine boljim i humanijim.

Nakon završetka svečane sjednice, kojoj je nazočio i sinjski gvardijan fra Ante Čovo, ispred općinske zgrade otkrivena je bista prvog predsjednika Republike Hrvatske Franje Tuđmana. Bista je rad akademskog kipara Anđelka Titlića, a blagoslov je predmolio župnik Pavlinušić. Uslijedilo je zajedničko fotografiranje i svečarsko druženje.