Budi dio naše mreže
Izbornik

Hrvatska sudjelovala na 14. europskom prvenstvu svećenika u malom nogometu

Prag (IKA)

Poljska je osvojila 14. europsko prvenstvo u malom nogometu za svećenike u Češkoj, nakon što su u četvrtak 20. veljače najbolji svećenici sportaši u finalnoj utakmici u Pragu pobijedili reprezentaciju Bosne i Hercegovine boljim izvođenjem kaznenih udaraca šesteraca. Hrvatski svećenici osvojili su deveto mjesto, nakon što su boljim izvođenjem kaznenih udaraca pobijedili domaćina Češku rezultatom 3:2 (0:0).

To je ujedno najlošiji plasman hrvatske reprezentacije do sada, a razloge neuspjeha stručni stožer reprezentacije vidi u nedostatku sportske sreće i koncentracije, slaboj uigranosti te manjku kadra koji je, što zbog bolesti što zbog pastoralnih obveza, morao propustiti ovaj turnir.

Na natjecanju koje se održalo u Pragu i Říčanyu od 17. do 21. veljače nastupilo je 18 reprezentacija s oko 270 sudionika, a došli su iz Kazahstana, Srbije, Albanije, Crne Gore, Ukrajine, Italije, Austrije, Slovenije, Bjelorusije, Kosova, Mađarske, Rumunjske, Slovačke, Poljske, Hrvatske, Češke, Portugala te Bosne i Hercegovine.

Natjecateljski susret započeo je misnim slavljem 17. veljače u crkvi Sv. Ludmile u Pragu, a sljedećega dana, prije odigravanja utakmica po skupinama nakon kojih su bili poznati polufinalisti, svećenici su se okupili na euharistijskom slavlju u crkvi Sv. Petra i Pavla u Říčanyu koje je predvodio apostolski nuncij u Češkoj mons. Charles Daniel Balvo.

U skupini A hrvatski svećenici pobijedili su dvije reprezentacije Slovačku (1:0) i Srbiju (2:1), neodlučeno (0:0) odigrali su sa Albanijom, a presudnu utakmicu za ulazak u četvrtfinale izgubili su od reprezentacije Bjelorusije rezultatom (2:1) te tako ispali iz borbe za medalju. Potom su pobijedili treće pozicioniranu reprezentaciju Slovenije iz skupine C rezultatom (4:2) i ušli u borbu za deveto mjesto na turniru.

Svećenici su 19. veljače, uoči završnice, imali slobodan dan te su posjetili veliki samostanski kompleks u Strahovu gdje su slavili misu u bazilici Uznesenja Marijina na latinskom jeziku, a nakon mise nastavili su obilazak Praga te se upoznali s mnogim znamenitostima češke metropole.

Posljednjeg dana Europskog prvenstva za svećenike igranog u češkoj prijestolnici, nakon mise koju je u praškoj katedrali predvodio kardinal Dominik Duka, igrane su utakmice završnice. U polufinalu susrele su se momčadi Poljske i Slovačke te prošlogodišnji finalisti Bosna i Hercegovina te Portugal. U uzbudljivim susretima pobjede su slavile momčadi Poljske i BiH i to nakon boljih izvođenja šesteraca. U finalnoj utakmici prvenstva Poljska je pobijedila svećenike iz BiH izvođenjem šesteraca. Treća je bila selekcija Portugala koja je svladala Slovačku. Nakon odigranih utakmica uslijedila je ceremonija podjele medalja i pehara najuspješnijim ekipama i pojedincima.

Za hrvatsku reprezentaciju nastupili su Matija Pavlaković, Branimir Šapina, Vladimir Brizić, Kristijan Stojko, Josip Starčević, Domagoj Matošević (kapetan), Krunoslav Juraković, Alojz Ćubelić, Stjepan Matezović i Josip Benko. Stručni stožer reprezentacije činili su Krešimir Žinić (izbornik), Darko Banfić (trener), Marinko Jelečević (trener vratara), Žarko Relota (tehniko) i dr. Damir Erceg (liječnik reprezentacije).

Sljedeće Europsko prvenstvo svećenika u malom nogometu održat će se od 8. do 12. veljače 2021. godine u Temišvaru u Rumunjskoj.