Budi dio naše mreže
Izbornik

Hrvatski crveni križ do petka prima zahtjeve za isplatom jednokratne pomoći

Zagreb (IKA)

Hrvatski crveni križ (HCK) izvijestio je u srijedu da je do sada primio ukupno 24.000 zahtjeva za isplatu jednokratne novčane pomoći te je podsjetio da se zahtjevi mogu predati do petka, 19. veljače.

Hrvatski Crveni križ započinje proces podjele novčane humanitarne pomoći stradalom stanovništvu, a kriterij je:

  • Prijavljeno prebivalište ili boravište u potresom oštećenom objektu
  • Popunjavanje zahtjeva temelj je za isplatu novčane pomoći
  • Isplata na tekući račun, zaštićeni račun ili putem Hrvatske pošte
  • Točan iznos definirat će se nakon uvida u broj prikupljenih zahtjeva te potom kreće isplata

Pozivaju sve građane s potresom pogođenog područja, a koji ispunjavaju navedene kriterije, da popune zahtjev za isplatu novčane pomoći koji se zaprimaju završno s petkom, 19. veljače 2021. godine. Po završetku prikupljanja zahtjeva te provjere njihove valjanosti definirat će se točan iznos novčane pomoći koja će potom biti isplaćena građanima.

Zahtjev se može ispuniti u evakuacijskim centrima na potresom pogođenom području, u svim društvima Crvenog križa diljem zemlje, u jedinicama lokalne samouprave te u poslovnicama Hrvatske pošte. Popis svih adresa moguće je pronaći na internetskoj stranici www.hck.hr. Također, mobilni timovi Hrvatskog Crvenog križa kreću s obilaskom najudaljenijih sela i zaseoka te će na licu mjesta pomoći građanima u popunjavanju zahtjeva. S obzirom na zahtjevnost terena, podršku u dostavljanju zahtjeva pružit će i Hrvatska gorska služba spašavanja. Na telefonskom broju 0800 11 88  građani mogu dobiti sve potrebne informacije o popunjavanju zahtjeva.

“Jednokratna novčana pomoć prikupljena je Apelom za stanovništvo Hrvatske pogođeno potresom i donatorskim telefonom. Na ime Apela, na dan 16. veljače uplaćeno je 70.286 donacija u ukupnom iznosu od 47.954.942 kune. Na donatorskom telefonu 060 9011 zabilježeno je 95.972 poziva u vrijednosti od 599.825 kuna”, navodi se u priopćenju HCK-a.

Izvijestili su kako su do sada pružili više od 10.000 usluga psihosocijalne podrške, koja se svakodnevno nastavlja pružati i dalje. Uz individualnu i telefonsku podršku HCK obavlja i posjete pomoću mobilnih timova.

Do sada su podijelili 800 tona hrane, više od 156 tona higijenskih potrepština, više od 60 tona odjeće, 3107 grijalica, 2910 deka, 115 agregata, više od 7200 paketa dječje hrane i opreme te više od 1300 paketa za životinje.

Iz HCK-a podsjećaju da se svi građani koji su pogođeni potresom, a otišli su u druge hrvatske gradove, mogu javiti najbližem društvu HCK-a kako bi dobili humanitarnu pomoć.