Budi dio naše mreže
Izbornik

Hrvatsko hodočašće Mariji u Zelenoj dolini

Retzbach (IKA)

U čast Gospe Fatimske u ponedjeljak 13. svibnja vjernici HKM Würzburg hodočastili su pješice u dvadeset kilometara udaljeno svetište Maria in Grünen Tal (Marija u Zelenoj dolini) kod mjesta Retzbach.

Nakon višesatnog hoda uz krunicu i pjesmu vjernici su se stigli u svetište gdje je u organizaciji Biskupijskog apostolata Gospe Fatimske Würzburške biskupije organiziran međunarodni molitveni dan. Molitveni program počeo je molitvom krunice na desetak jezika i euharistijskim klanjanjem. Jednu deseticu krunice na hrvatskom jeziku molila je Valentina Staklenac. Svečanu misu predvodio je opat benediktinskog samostana Usnuća Marijina (Dormitio Mariae) u Jeruzalemu Nikodemus Schnabel OCB.

U propovijedi opat Schnabel je spomenuo kako benediktinci imaju milost boraviti na dva mjesta u Svetoj zemlji: u samom gradu Jeruzalemu u blizini dvorane Posljednje večere i u mjestu Tabgha gdje je Isus čudesno umnožio kruh i ribe. Govoreći o Blaženoj Djevici Mariji istaknuo je svoje iskustvo iz života Svete zemlje gdje Mariju doživljavaju kao poveznicu među raznim kršćanima i pripadnicima drugih vjera, a ne samo kao točku razdvajanja među vjernicima što je često osjećaj u Njemačkoj između katolika i evangelika. Židovski vjernici dolaze u crkvu diviti se mozaiku u svodu baldahina koji prikazuje sve velike žene Staroga zavjeta Evu, Mirjam, Jaelu, Rutu, Juditu i Esteru te se u njima navješćuje nova žena Marija. Te su žene izuzetno važne i za židovsko shvaćanje uloge žene u društvu, a ponekad su označavale prekretnice u povijesti spasenja. Islamski vjernici dolaze na mjesto Marijina usnuća jer je ona najčešće spominjana žena u Kuranu i k tome je majka Isusova. Tako da je njihova crkva u Jeruzalemu mjesto gdje se pripadnici svih religija dolaze moliti. Stoga je na kraju propovijedi pozvao sve vjernike da još više štuju Mariju koja ima milost povezivati ljude te da po njezinom zagovoru dođe mir u ratom napaćenoj Svetoj zemlji.

Po završetku mise oko svetišta je održana procesija sa svijećama koja je pratila kip Gospe Fatimske.