Budi dio naše mreže
Izbornik

Hrvatsko hodočašće u Maria Gyud

Marija Gyud (IKA)

Svetkovinu Presvetog Trojstva vjernici župa Donjomiholjačkog dekanata, župa Podravska Moslavina, Retkovci, Duboševica i Harkanj proslavili su 16. lipnja misom na otvorenom u marijađuskom svetištu Majke Božje u Republici Mađarskoj. Hrvati iz Mađarske i Hrvatske tradicionalno se okupljaju u ovom svetištu na svetkovinu Presvetog Trojstva, a pristizali su pješice, autobusima i osobnim automobilima.

Misno slavlje predvodio je mons. Vlado Škrinjarić, župnik u Podravskoj Moslavini. Koncelebranti su bili preč. Josip Antolović, donjomiholjački župnik i dekan, vlč. Ladislav Ronta, župnik u Harkanju, vlč. Joso Perak, umirovljeni svećenik iz Đakova i vlč. Ivan Begović, župnik u Retkovcima.

Mons. Škrinjarić je u propovijedi rekao kako se Presveto Trojstvo najviše proslavilo u Blaženoj Djevici Mariji: „Presveto Trojstvo nije samo, ono je tri neizmjerna mora Božje ljubavi koje stvara sav svemir. Bog Otac spašava svoju ljudsku djecu već na početku, Bog Sin se prvi nudi u Duhu Svetomu da spasi palog čovjeka. Mi svi, Crkva, po vjeri smo u miru po ljubavi Kristovoj. Po njemu imamo pristup milosti. Blažena Djevica Marija svojom vjernošću, poniznošću, predanošću i poslušnošću pristaje na naum Oca. Otac nam daje najmilije što ima – Sina u krilu Blažene Djevice Marije. Ona ne pita ‘zašto’, nego spremno odgovara: ‘Evo me!’ Ona nas uči slušati Boga koji nas voli više nego što mi sami sebe volimo. Ona nam je primjer da budemo nositelji Sina Božjega i navjestitelji neizmjerne ljubavi Trojedinoga Boga. Tu na zemlji događa se trajno utjelovljenje po kojem ulazimo u zajedništvo Presvetog Trojstva. Tako Crkva postaje nositeljica Boga. Presveto Trojstvo nam želi dati radost, a to možemo shvatiti samo po vjeri“.

Nakon mise koju je animirao donjomiholjački mješoviti župni zbor „Sv. Cecilija“, Miholjčani i Retkovčani molili su pobožnost križnog puta koji su predvodili mons. Škrinjarić i preč. Antolović, pohodili su kip Žalosne Gospe i završili program molitvom litanija BDM u svetištu marijađudske bazilike pred kipom Majke Božje.

Ključne riječi:
hodočašće Hvati Maria Gyud