Budi dio naše mreže
Izbornik

„Humanitarna nacionalna katastrofa“ u Iraku

Bagdad (IKA)

Iračka Crkva duboko je potresena pogibijom najmanje 82 ljudi u požaru koji je 25. travnja zahvatio bolnicu za oboljele od Covida 19 Ibn Khatib u Bagdadu, prenosi Vatican News.

U požaru koju je u bolnici koja se nalazi na području mosta Diyala u iračkom glavnom gradu izazvala  eksplozija spremnika s kisikom, također je ranjeno 110 ljudi.

Govoreći o „humanitarnoj nacionalnoj katastrofi“, kaldejski katolički patrijarh Louis Raphael Sako u razgovoru za Radio Vatikan 26. travnja ujutro istaknuo je da je sav irački narod u šoku zbog te tragedije. Patrijarh je u nedjelju i sam posjetio bolnicu i zapalio svijeće za preminule te darovao 10.000 dolara za obitelji žrtava.

Spominjući „apsurdna događanja“ patrijarh je zatražio istragu o odgovornosti za tragediju koju je usporedio s eksplozijom bejrutske luke. Dodao je da se sredstva iz inozemstva i zemlje namijenjena pomoći narodu slijevaju u džepove odgovornih umjesto u izgradnju bolnica i škola. Poručio je da se takva sramotna katastrofa nikada više ne smije dogoditi.

U priopćenju Kaldejskoga patrijarhata ističe se pak: „Kao Crkva izražavamo podršku nastojanjima Vlade, sigurnosnih snaga i dobronamjernih Iračana za izgradnju mira i stabilnosti u službi naroda.

Papa Franjo, koji je Bagdad pohodio u ožujku, u nagovoru uz molitvu Kraljice neba u nedjelju 25. travnja molio je za žrtve požara u Bagdadu, a premijer Mustafa Khadimi proglasio je trodnevnu nacionalnu žalost.

Mnogi od preminulih u trenutku požara nalazili su se na intenzivnom odjelu. Irak je trenutačno pandemijom koronavirusa najpogođenija arapska zemlja. Od početka pandemije u veljači 2020. prema službenim podacima preminulo je 15.000 ljudi. Dosad je uz pomoć donacija i međunarodnoga programa Covax cijepljeno 300.000 Iračana.