Budi dio naše mreže
Izbornik

Koncert Caritasa Porečke i Pulske biskupije u znaku misija, stipendija i obiteljskog doma

Pazin (IKA)

ijHumanitarni koncert Caritasa Porečke i Pulske biskupije pod geslom „Kristova Crkva u misiji u svetu“ povodom obilježavanja 100. obljetnice Apostolskog pisma pape Benedikta XV. „Maximum illud“, održan je u subotu 30. studenog u dvorani Pazinskog kolegija u znaku podrške djelovanju misionara, svečanog uručenja ključa obiteljske kuće obitelji Marinić, samohranom ocu sa šestero maloljetne djece i podjeli stipendija učenicima i studentima.

Ovogodišnji koncert okupio je više od 1700 posjetitelja te je dodijeljeno 228 stipendija. Ovaj humanitarni koncert održava se desetu godinu, sedmu u sportskoj dvorani Pazinskog kolegija, a započeo je intoniranjem državne himne „Lijepa naša“ u izvedbi Mješovitog pjevačkog zbora „Roženice“.

Nakon pozdrava voditeljice Melite Gržić Pincin, skupu se obratio preč. Željko Zec tijekom čijeg je govora prikazano niz fotografija o tijeku radova na izgradnji obiteljske kuće obitelji Marinić. Tu je obitelj, podsjetimo,  2016. zadesila smrt majke kada je najmlađe od šestero djece imalo samo tri mjeseca.

Porečka i Pulska biskupija, na čelu s biskupom mons. dr. Draženom Kutlešom, odmah se uključila u sustavno pomaganje toj obitelji koja je onda živjela u Žminju u podstanarstvu, rekao je ravnatelj Caritasa. Odlučeno je da im biskupija, uz ostalu pomoć, izgradi obiteljski dom na biskupijskom zemljištu u selu Bričanci, nedaleko Svetvinčenta, što je nakon dobivanja svih potrebnih dozvola, započelo u ožujku ove godine. Kao donatori, značajnim iznosom uključili su se Hrvatski Caritas i „Valamar“ iz Poreča, ali i drugi donatori, koji su u novcu, materijalu i radu sudjelovali u realizaciji ovog velikog humanitarnog projekta. Kuća nije još u potpunosti završena, ali je useljiva, stoga je ovom prigodom biskup djeci svečano uručio ključeve. Preč. Zec prisjetio se tijeka radova, spominjući ponaosob zahvalnost svima koji su sudjelovali. Izrazio je radost što danas Marija, Katarina, Ivan, Kristina, Željka i Matej zajedno s ocem Ivanom mogu biti u svojoj novoj kući.

Osim toga preč. Željko Zec je zahvalio i svima koji su donacijama pomogli Biskupijskoj zakladi Blaženi Miroslav Bulešić. Tijekom šest godina stipendiju je primilo 1768 učenika i studenata u vrijednosti sveukupno više od šest milijuna i šesto tisuća kuna, naveo je ravnatelj Caritasa. Napomenuo je da je to važno istaknuti kako bi se znalo da istarska Crkva vodi brigu i pomaže onima kojima je potrebno. Pojasnio je da je iznos za stipendije ove godine bio manji. 668 tisuća kuna podijeljeno je kroz 228 stipendija, jer je više izdvojeno za izgradnju hospicija u Puli. Apelirao je stoga na razumijevanje onih koji ove godine nisu dobili stipendije. Pozvao je župe i karitativne djelatnike da se u svojim sredinama još više angažiraju za tu nakanu, a one koji su primili stipendije podsjetio je da je njihova zadaća biti marljivi, dobri i poslušni, kako u školi tako i u svojim obiteljima te ih je pozvao na aktivno sudjelovanje u svojim župnim zajednicama.

Mješoviti pjevački zbor „Roženice“ izveo je zatim skladbe „Sliku mile Istre naše“ Matka Brajše Rašana i „Bring Me Little Water Silvy“. Klapa Teran iz Trviža izvela je „Svoju zvizdu slidin“ i „Žuta ruža“. Mlade pjevačice Nina i Anja Fakin publici su se predstavile poznatim pjesmama „Lanterna“ i „You Raise Me Up“.

Dijecezanski ravnatelj Papinskih misijskih djela, preč. Mirko Vukšić u svome je obraćanju govorio o važnosti Papinskih misijskih djela te istaknuo kako će prihod ovog koncerta biti u potpunosti namijenjen za djelovanje našeg najmlađeg misionara, svećenika Porečke i Pulske biskupije koji je otišao u Ekvador početkom rujna ove godine. Osim prikupljanja sredstava, još je jedan cilj ovoga koncerta posvećenog misijama, a to je senzibilizirati vjernike i javnost općenito za važnost misijskog djelovanja i podupiranja misija, ne samo donacijama već i molitvom.

Crkva je u biti svojega poslanja misijska, ona naviješta Radosnu vijest uvijek i svugdje, a pomaganje potrebitima još je jedna od njezinih temeljnih značajki, naglasio je preč. Vukšić.

Nakon njegova obraćanja okupljeni su pogledali dva kratka video zapisa koja je poslao don Luka Pranjić iz Ekvadora, u kojima zahvaljuje dobrotvorima i donatorima koji su se okupili na toj humanitarnoj večeri kako bi sudjelovali u prikupljanju pomoći koja će mu biti poslana, konkretno za izgradnju župnih prostorija i vjeronaučnih dvorana.

Osim koncerta pazinske Limene glazbe, dvije učenice Pazinskog kolegija svoj su doprinos koncertu dale recitacijama. Lucija Pilat recitirala je pjesmu „Crnika“ Tatjane Pahljina, a Antea Grgić pjesmu „Djeca“ autora Jorge Barbosa. Mladi pjevač Gianluca Draguzet otpjevao je svoju uspješnicu s Festivala MIK „Lipa su njena oka dva“, te na kastavskoj čakavici pjesmu „Molitva“. Poznati kantatautor duhovne glazbe Davor Terzić i njegova supruga Vesna Terzić izveli su svoje autorske skladbe „Bog moj i sve moje“ te „Ruka mira“. Rita Meden Bilić na gitari i Marija Meden, sestre iz Kanfanara, izvele su pjesmu „Hallelujah“ te „Zemlja dide mog“. Združeni zbor mladih iz Župe Žminj te iz Franjevačkog samostana Pohođenja Marijina iz Pazina predstavili su se pjesmama „Posveta Mariji“ i „Djeluj kroz mene“.

Skupu se zatim obratio porečki i pulski biskup mons. dr. Dražen Kutleša koji je istaknuo da je za neko djelo potrebno da čovjek koristi razum, srce i volju. No da bi neko djelo bilo veliko tu treba biti i Bog i čovjekova duša i treba biti trenutak. Zahvalio je svima na svemu onome što su učinili u ostvarenju svih velikih djela koja su obilježila proteklu godinu humanitarnog djelovanja u Istri. Zahvalio je na prikupljenom novcu koji će biti poslan don Luki u Ekvador. Znam da to nije dostatna pomoć, ali je to jedan znak pažnje da zna da smo mi s njime i da ga pratimo u njegovim potrebama, rekao je mons. Kutleša. Zahvalio je svima koji su doprinijeli sakupljanju sredstava za stipendije te onima koji su dali svoj doprinos za izgradnju kuće obitelji Marinić. No, svega toga ne bi bilo da nije bilo preč. Željka Zeca koji se svim snagama angažirao, naglasio je biskup. Ne samo da je organizirao nego je proveo dane i dane gradeći zajedno s radnicima koji su ondje radili. Na kraju hvala svima vama i vjerujem da nam neće dodijati činiti dobro i da ćemo iz godine u godinu biti sve bolji i osjećati potrebu činiti dobra djela drugima, zaključio je mons. Kutleša.

Na pozornicu je pozvana i dr. Dubravka Rački Grubiša kojoj je biskup uručio Biskupijsko priznanje kao znak zahvale na ustrajnosti u pomoći mladima, za njezino dugogodišnje značajno pomaganje Biskupijskoj zakladi Blaženi Miroslav Bulešić te za svestranu zauzetost u Crkvi.

Na kraju je biskup preč. Mirku Vukšiću, dijecezanskom ravnatelju Papinskih misijskih djela, uručio ček s iznosom od 50 tisuća kuna skupljenih od prodaje ulaznica, donacija vjernika i biskupije za pomoć misiji u kojoj djeluje don Luka Pranjić, a večer je završila izvođenjem pjesme „Zdravo Djevo“ te su se okupljeni razišli s mišlju na riječi preč. Mirka Vukšića koji je citiravši Sveto Pismo rekao da je „blaženije davati nego primati“.