Budi dio naše mreže
Izbornik

„Ima među nama u hrvatskom narodu puno dobra!“

Zagreb (IKA)

Božićna čestitka ravnateljice Caritasa Zagrebačke nadbiskupije s. Jelene Lončar

Dragi prijatelji Caritasa Zagrebačke nadbiskupije!

Na mrežnim stranicama Caritasa, tijekom ove kalendarske godine, donosili smo brojna izvješća o malim i velikim dobrim djelima, nebrojena iskustva o neizmjernoj snazi volontera i nepresušnoj dobroti dobročinitelja prikazujući živi žubor neugasiva milosrđa koje u sivu svakidašnjicu pojedinaca i obitelji unosi zraku svjetla i u tamu napaćenih životnim kušnjama obzore vedrine i nade.

Na ovim su stranicama sabrana događanja u kojima smo samostalno i kroz suradnju s brojnim organizacijama i pojedincima sudjelovali da bismo doprli do onih koji su u potrebi, kako do onih koji nam se za pomoć obrate, tako i do onih koji samozatajno nose svoju bijedu i neimaštinu. Mnogi od njih nemaju snage pokucati na vrata Caritasa, ali sretni su i zahvalni kad se pojavimo na njihovu skromnom pragu. Svojim radom nastojali smo biti svjedoci riječi zagrebačkog nadbiskupa prigodom otvorenja Kuće za mlade „Da život imaju“ kada je rekao da »ima među nama u hrvatskom narodu puno dobra«.

Nije moguće u ovoj čestitki sabrati i otisnuti svu dobrotu te navesti sve osobe koje pomažu ili su svojim dobrim djelima pomagale u stvaranju ozračja dobrote. Stoga na kraju ove kalendarske godine dugujemo i izričemo srdačnu zahvalnost za ustrajnost u dobru i nepokolebljivo svjedočenje Božje prisutnosti među nama – svima koju su na bilo koji način podržali naš rad.

Svaki put iznova pitam se što to brojne dobročinitelje i volontere pokreće u njihovu angažmanu kad su pitanju bližnji u potrebama. Ljudski je teško naći odgovor na to pitanje. Ali vjerujem da je pokretač Bog, sama dobrota. Od početka vremena Bog je usadio dobrotu u srce svakog čovjeka. On ostavlja slobodu izbora, čemu također svjedočimo u svakodnevici. Ali dobrota, koju je Bog od početka vremena usadio u srce svakoga čovjeka, ono je temeljno što u čovjeku ostaje i što trebamo tražiti u svakoj osobi. Nije li i rođenje našega Spasitelja, što ga i ovoga došašća radosni iščekujemo, pravi odraz Božje neizmjerne ljubavi i brige za dobro – za čovjeka?

Dobrota i osjetljivost za potrebne očitovala se i ove godine u radu Caritasa, posebno u izgradnji Kuće za mlade Da život imaju, u kojoj su sudjelovale tisuće i tisuće pojedinaca, skupina, ustanova i tvrtki. Koristim ovu prigodu još jednom uputiti riječi zahvale svima koji su bili dionici ovog velikog crkvenog djela za mlade bez roditelja i bez krova nad glavom.

Prigodom ovogodišnjeg Svjetskog dana siromaha papa Franjo potiče i poziva na veću povezanost i intenzivniju suradnju organizacija usmjerenih na pomaganje potrebnima kako bi se uzajamnom suradnjom djelotvornije ostvarivala svrha Caritasa – pružanje blizine i konkretne pomoći potrebnima. Upravo takvu smo suradnju nastojali ostvarivati tijekom godine koja ide svome kraju. I vjerujem da smo učvrstili svoje djelovanje, ali i postali smo svjesniji da je potrebno još snažnije povezivanje, posebno unutar crkvenih organizacija koje različitim oblicima pomoći nastoje izlaziti ususret potrebnima. S nadom da ćemo i u godini koja je pred nama dati snažan odjek sveobuhvatnog karitativnog djelovanja diljem Nadbiskupije, pozivam volontere župnih Caritasa i različitih organizacija, udruge i pojedince, koji se svesrdno zalažu za potrebne, da se i sljedeće godine uključe u djelo Caritasa Zagrebačke nadbiskupije.

Uz želju da naš adventski hod ne sputava blještavilo lampica i kojekakvih ukrasa, koji ne vode k izvoru božićne radosti nego unutarnjoj praznini i osamljenosti, molim Gospodina da slobodni od zemljastoga pripremimo prostor za rođenje Boga u našem srcu, u našim obiteljima i domovini Hrvatskoj.

Svima vama, dragi prijatelji Caritasa Zagrebačke nadbiskupije, želim istinsku radost Božića i blagoslovljenu Novu godinu!

Jelena Lončar, ravnateljica Caritasa