Budi dio naše mreže
Izbornik

Ime Isusovo proslavljeno u župi Čvrljevo uz sudjelovanje bogoslova

Čvrljevo (IKA)

U župi Čvrljevo je u nedjelju, 15. siječnja proslavljen svetkovina Imena Isusova kojemu je posvećena i župna crkva.

Svečanu misu predvodio je fra Anđelko Domazet, doodgojitelj franjevačkih bogoslova i profesor na Katoličkome bogoslovnome fakultetu u Splitu uz suslavlje župnika fra Ante Jurić Talaje i pastoralnog suradnika fra Ante Jurića. Svetkovina Imena Isusova u Čvrljevu je na prvu nedjelju poslije 14. siječnja, datuma na koji se ova svetkovina prije slavila, prije reforme liturgijskog kalendara. Misno slavlje s procesijom oko župne crkve i mjesnog groblja, pjevanjem su uz orguljašku pratnju animirali bogoslovi Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja iz Splita.

Fra Anđelko je u propovijedi naglasio da su franjevci bili često župnici u tim krajevima i obavljali su pastoralnu djelatnost, tako su onda i širili pobožnost Imenu Isusovu, i posvećivali su crkve Imenu Isusovu. „Budući da su u vašoj župi bili fratri, onda je bilo i logično da ova župa bude posvećena Imenu Isusovu. I mi smo se ove godine okupili u velikom broju da svečano proslavimo blagdan Imena Isusova. Još jednom želimo zajedno razmišljati o značenju ove pobožnosti Imena Isusova. Uvijek trebamo poći od biblijskog značenja imena, naime ime u Svetome pismu označava cijelu osobu, njezinu bit ili njezino bitno svojstvo, ime je znak. Ime nešto govori o toj osobi. Skrivati, izbrisati, zanijekati, opsovati ili poništiti nečije ime, to je nešto što znači da smo poništili cijelo njegovo dostojanstvo“, pojasnio je fra Anđelko.

„U tradiciji naših ljudi često se počinjao posao zazivom Imena Isusova ili ga zazivaju kad ostaju u nekom čuđenju, tada zazivaju Ime Isusovo. Često su nam na usnama i psovke Imena Isusova, često diskriminiramo ljude prema imenu. Stoga nas današnji blagdan poziva da vratimo dostojanstvo svakome imenu. Kad poštujemo svoje i tuđe ime, tada poštujemo dostojanstvo svakog čovjeka. Pokajmo se na ovoj misi, našemu Isusu, Učitelju i Spasitelju i neka nas Isus nauči izgovarati sva imena dostojanstveno te da više nikada ne obeščašćujemo njegovo sveto Ime i ime naše braće i sestara“, potaknuo je fra Anđelko.

Pred kraj mise župnik fra Ante čestitao je svima okupljenima svetkovinu Imena Isusova i zahvalio propovjedniku fra Anđelku na poticajnim riječima. „Danas kad vas vidi u tolikom broju, jasno mi je zašto je Bog pozvao iz ove župne zajednice 22 redovnika. Vi ste bili pobožni, molili se, premda nitko od nas nije savršen, ali uvijek smo bili odani svome Bogu, svome hrvatskom narodu i svojim župnicima. Stoga vam još jednom zahvaljujem i želim vam da ovaj blagdan u ljubavi i miru proslavite za svojim obiteljskim stolom“, poručio je župnik fra Ante.

Slavlje se potom nastavilo za bratskim stolom u župnoj kući u Čvrljevu gdje je bogoslove i okolne župnike primio župnik fra Ante. Postoje razni običaji, a ovaj običaj, tradicionalni posjet bogoslova župi Čvrljevo je onaj istinski. Ova je dvadeseta jubilarna godina da na taj dan franjevački bogoslovi iz Splita pohode župu Čvrljevo. Kroz tih dvadeset godina izmijenili su se naraštaji i naraštaji, ali jedno je ostalo isto, da je za to najviše zaslužan župnik fra Ante Jurić Talaja koji ih svih ovih godina ugošćuje otvorena srca s velikom plemenitom bratskom ljubavlju.