Budi dio naše mreže
Izbornik

Innsbruck: Održan prosvjed protiv pobačaja

Innsbruck (IKA)

Oko petsto sudionika okupilo se u subotu u Innsbrucku na prosvjednom mimohodu protiv planova tirolskih vlasti da se pobačaj kategorizira kao mjera zdravstvene skrbi, objavio je u ponedjeljak 16. siječnja Kathpress.

Organizatori prosvjeda bili su članovi Udruge „Mladi za život“ (Jugend für das Leben) i građanska platforma „Citizen Go“.

Prosvjednici su nakon mimohoda kroz središte Innsbrucka položili bijele cvjetove u znak sjećanja na pobačenu djecu. Pobačaj se ne smije proglasiti činom zdravstvene skrbi ni biti javno financirana, poručili su prosvjednici.

„Svaki čovjek ima pravo na dobru zdravstvenu skrb, napose trudnice i njihova nerođena djeca“, poručila je predstavnica „Mladeži za život“ Natalie Ehrenberger u priopćenju u ponedjeljak. Do pobačaja dolazi kad je onemogućena potpora koja spašava život, čime se djeci oduzima temeljno ljudsko pravo na život, naglasila je Ehrenberger. „Umjesto prava na pobačaj, postoji pravo na život. Nerođena djeca razvijaju se kao čovjek, a ne u čovjeka“, dodala je.

Prosvjednici su tirolskim vlastima poručili kako „vlada nema razloga pozdravljati ili čak podupirati pobačaj, koji šteti ženama i ubija djecu“.

Dijete „nije bolest, ali kod svakog pobačaja umire jedno dijete“, poručila je nadalje Ehrenberger,

Prosvjednici naglašuju da je država dužna javnim sredstvima štititi život i predlažu da država snosi troškove pomoći trudnicama i njihovim obiteljima već od začeća. Nasuprot tome, javno financiranje pobačaja pogrešan je put, zaključuju.

Prosvjed je organiziran nakon što je nova tirolska vlada, koju čine Austrijska pučka stranka (ÖVP) i Socijaldemokratska stranka Austrije (SPÖ), najavila da će proširiti ponudu prekida trudnoće. Za razliku od dosadašnje prakse, prema kojoj su za prekide trudnoće zadužene privatne liječničke ordinacije, u budućnosti bi to bilo omogućeno i bolnicama.

Kako su izvijestili lokalni mediji, prosvjed je bio popraćen i protuprosvjedom s otprilike istim brojem sudionika, među kojima je bila i Eva Pawlata, socijaldemokratska članica tirolske zemaljske vlade zadužena za pitanja socijalne skrbi i žena, koja je nedavno zatražila proširenje ponude pobačaja. Prema tim izvorima, protuprosvjednici su pokušali okružiti prosvjednike i spriječiti njihovu hodnju, nakon čega je policija uhitila neke od protuprosvjednika, izvještava Kathpress.