Budi dio naše mreže
Izbornik

Isusovačka zajednica u Sarajevu proslavila svoga zaštitnika

Sarajevo (IKA)

Župa sv. Ignacija Lojolskog, jedina u Bosni i Hercegovina povjerena isusovcima, proslavila je 31. srpnja svetkovinu nebeskog zaštitnika misnim slavljem koje je predvodio župnik u Novom Travniku vlč. Marko Majstorović, izvijestio je portal Nedjelja.

U župnoj crkvi posvećenoj 6. srpnja 2019., a nalazi se tik do stadiona NK „Željezničara“ u sarajevskom naselju Grbavica, okupilo se više od 120 vjernika među kojima i veleposlanik Republike Hrvatske Ivan Sabolić te nekolicina časnih sestara različitih družba. Uz vlč. Majstorovića koncelebriralo je 15 svećenika, a nazočno vjerničko mnoštvo na početku je pozdravio i izrazio dobrodošlicu župnik o. Ante Topić.

Uvodeći u euharistijsko slavlje vlč. Majstorović čestitao je isusovcima dva jubileja: 500 godina od obraćenja njihova utemeljitelja sv. Ignacija Lojolskog i četiri stoljeća od njegova proglašenja svetim.

Tu je misao nastavio u propovijedi kada je posvijesio kako postoje dva načina proslave svakoga pa i ovoga blagdana: jedan koji se zadržava samo na čestitanju, a drugi koji ide i dalje te uključuje i osobni doživljaj susreta s Bogom po zagovoru svetaca.

Ocrtavajući život utemeljitelja Družbe Isusove vlč. Majstorović uputio je na dimenziju ovozemnosti koja je u vidu napasti za vlastitom slavom i ostvarenjem osobnih planova, vrebala i sv. Ignacija. Stoga ga je stavio kao primjer za nasljedovanje kako priznati vlastitu grešnost i utjecat se milosti Božjoj. „Sv. Ignacije je učitelj kako izvršavati volju Božju. I to je stvarnost koju od njega danas možemo naučiti. Htio je postati slavan na svoj način, a Bog ga je učinio vitezom svoje Riječi“, istaknuo je propovjednik te na temelju misnih čitanja uputio na važnost imanja pouzdanja u Boga. „Živeći u Sarajevu, imate napast pasti u malodušnost pa govoriti kako vas je malo i kako nema života; kako je malo župa i kako sve polako izumire. Međutim, onaj koji svoju sigurnost gradi, taj neće pokleknuti pod malodušnosti, nego vjernički nadvladavati grijeh i na svoj način pridonositi životu i na ovim prostorima“, poručio je na kraju vlč. Majstorović.

Na završetku misnoga slavlja o. Ante je uime trojice isusovaca koliko ih ima u zajednici na Grbavici, zahvalio svima koji su došli podijeliti s njima radost proslave svetkovine njihova zaštitnika te zaželio Božji blagoslov po zagovoru sv. Ignacija.

Poslije mise na koji je pjevao župni zbor pod vodstvom mo. Darija Vučića i koju je izravno prenosila Radio Marija BiH, uslijedilo je bratsko druženje u atriju crkvenoga zdanja i u župnoj kući.

Vjernička zajednica se za župnu svetkovinu pripravljala trodnevnicom kada su mise predvodili vlč. Adnan Petar Mihael Jašarević, vlč. Ivo Jezidžić i fra Danijel Rajić.

Župu na Grbavici utemeljio je 1979. nadbiskup Marko Jozinović. Prije posljednjega rata imala je više od 900 župljana, a danas ih je oko 400.