Budi dio naše mreže
Izbornik

Italija: Napuljski „San Gennaro“ kao kulturna baština

Napulj (IKA)

Napuljski nadbiskup Domenico Battaglia službeno je u subotu 26. studenoga proglasio kandidaturu proslave sv. Januarija u Napulju i u svijetu za nematerijalnu kulturnu baštinu UNESCO-a, izvještava Vatican News.

Na sv. Januarija, svog sveca zaštitnika iz 4. stoljeća, ljudi iz Napulja ne dopuštaju prigovore. Stoljećima star kult San Gennara uskoro će postati i nematerijalna kulturna baština UNESCO-a. Izvijestile su to u petak, 25. studenoga, talijanske dnevne novine La Repubblica. Dan kasnije napuljski nadbiskup Domenico Battaglia službeno je proglasio kandidaturu koju predvodi napuljski gradonačelnik Gaetano Manfredi, a podržao ju je i talijanski ministar kulture  Gennaro Sangiuliano.

Nadbiskup Battaglia istaknuo je povijesne aspekte kulta, ali i aktualnost San Gennara. „U simbolu njegove krvi Napolitanci su vidjeli svoju krv utrošenu tijekom godina za borbu za pravedno i pošteno društvo, u krvoproliću tijekom borbe protiv barbarstva i organiziranog kriminala. Zbog toga tko god kaže Napulj kaže San Gennaro, a tko kaže San Gennaro kaže Napulj“, rekao je Battaglia.

Oko biskupa Januarija, koji je mučenički umro za vrijeme Dioklecijanova progona kršćana u današnjem Pozzuoliju, postoje mnoge legende. Najpoznatija potječe iz 17. stoljeća. U to je vrijeme, navodno, čudesno spriječio tok lave da poteče u južnotalijanski grad nakon erupcije Vezuva. Čudo krvi sveca svake godine uzrokuje navalu hodočasnika i turista u napuljsku katedralu. Od srednjeg vijeka, osušena Januarijeva krv, koja se čuvala u bočici u katedrali, navodno se čudesno ukapljuje nekoliko puta godišnje, izvještava Vatican News.