Budi dio naše mreže
Izbornik

Italija otvara koridore za afganistanske izbjeglice

Rim (IKA)

Italija otvara humanitarni koridor za afganistanske izbjeglice, izvijestila je Zajednica sv. Egidija, prenosi 3. studenoga Vatican News.

Sporazum će biti potpisan 4. studenoga u Ministarstvu vanjskih poslova u Rimu, najavili su iz Zajednice sv. Egidija, koja je i sama sudjelovala u uspostavljanju humanitarnih koridora zajedno s ostalim crkvenim, nacionalnim i međunarodnim akterima.

U javnosti još nije poznato koliko će afganistanskih izbjeglica u sklopu te akcije legalno i sigurno doputovati u Italiju. Trenutačno se nalaze u susjednim zemljama Afganistana. U njihovu dolasku pomogli su i Talijanska biskupska konferencija, Valdeška Crkva, Međunarodna organizacija za migracije i UNHCR i drugi.

Talijanski premijer Mario Draghi pohvalio je 20. listopada u Senatu model humanitarnih koridora koji je nastao na poticaj Zajednice sv. Egidija i drugih. U proteklih pet godina zahvaljujući humanitarnim koridorima gotovo 4000 ljudi iz izbjegličkih kampova u Libanonu, Etiopiji i otoku Lesbosu dovedeno je u sigurnost. Primili su ih Italija, Francuska, Belgija i Andora.