Budi dio naše mreže
Izbornik

Iz tiska izašao četvrti broj znanstvenog časopisa „Bogoslovska smotra“

Zagreb (IKA)

U izdanju Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, izašao je četvrti broj znanstvenog časopisa Bogoslovska smotra za 2020. godinu.

Posebno značenje novom broju donosi sadržaj Uvodnika koji je pod naslovom „Izazovi i činjenice pandemije SARS-CoV-2“, napisao prof. dr. sc. Tonči Matulić, pročelnik Katedre moralne teologije na KBF-u Sveučilišta u Zagrebu. Kao teolog moralist Matulić se pod etičko moralnim vidom osvrće na aktualnu kriznu zdravstvenu i društvenu situaciju.

Između ostaloga navodi: „Svako relativiziranje i neprimjereno ponašanje u vremenu proglašene globalne pandemije sa sobom nosi bremenite javnozdravstvene, socijalne i moralne implikacije. Takvo držanje svoje pravo lice najbolje pokazuje u lokalnim eksplozijama pandemije, kao primjerice u mjesecu studenome 2020. godine u Varaždinskoj županiji i Međimurskoj županiji, do kojih je isključivo dolazilo zbog nesavjesnog i utoliko neodgovornog ponašanja pojedinaca i skupina i to na način nepoštivanja propisanih epidemioloških mjera, s jedne strane, a zasigurno u nekim slučajevima i na način svojeglavog pristupa koji se opirao zahtjevima moralnog načela razboritosti u utvrđivanju ispravnog redoslijeda dužnosti i osobne odgovornosti u kontekstu izvanredne krizne situacije, s druge strane“ (Bogoslovska smotra 90 (2020.) 4, 749.).

Novi broj Bogoslovske smotre donosi sedam znanstvenih radova koji se bave teološko-znanstvenom tematikom: Veronika Nela Gašpar, Izazovi religioznosti sekularnog doba; Šimo Šokćević, John Henry Newman o razvitku kršćanskoga nauka. Suvremene poteškoće u razumijevanju razvitka kršćanskoga nauka uslijed komodifikacije materije; Ivana Brstilo Lovrić – Matea Škomrlj, O radu nedjeljom iz perspektive studenata u Hrvatskoj; Ivica Jurić, Iskustveno učenje na primjeru snova u geštalt pedagogiji; Dražen Perić – Dragan Radić, Značenje imena „kršćanin“ po učenju sv. Grgura Niskog; Marijo Volarević –  Emanuel Petrov, Utjecaj i posljedice grijeha na iskonsko ženidbeno jedinstvo muškarca i žene; Predrag Haramija, Uloga vrednota u političkom određenju stranaka i birača u Hrvatskoj. Promišljanje na primjeru izbora za Europski parlament 2019. u Republici Hrvatskoj.

Bogoslovska smotra donosi još jedno izvješće i nekoliko recenzija knjiga i jednoga crkvenog dokumenta, a može se nabaviti u knjižarama nakladnika Kršćanske sadašnjosti.