Budi dio naše mreže
Izbornik

Iz tiska izašao Katolički tjednik

Sarajevo (IKA)

Katolički tjednik u broju 42/2020 čitateljima donosi zanimljive i aktualne sadržaje s posebnim naglaskom na misije.

U uvodniku, urednik Josip Vajdner piše o tome kako u današnjoj zapadnoj kulturi i civilizaciji dobiva svoju potvrdu smislenosti i razložnosti stav da za misije nije potrebno ići u Afriku ili Aziju, nego su misije i ovdje gdje živimo.

Dr. Oliver Jurišić u rubrici Kroz filozofsku prizmu govori o amnezijskom kršćanstvu koje je trauma vjere kojom kršćanin ili zajednica sebe želi zaštititi od Boga.

Tema ovotjednog intervjua je obilježavanje Svjetskog dana misija i tom prigodom sugovornik je bio mons. Luka Tunjić, nacionalni ravnatelj Papinskih misijskih djela u BiH.

U ustaljenoj rubrici U izlogu čitatelji mogu pročitati priloge o proslavi jubileja kardinala Vinka Puljića i predstavljanju Zbornika Vrhbosanska mjesna Crkva i njezin kardinal; proslavi četvrtine stoljeća tuzlanskog Katoličkog školskog centra kao i o hodočašću vjernika Vrhbosanske nadbiskupije i Banjolučke biskupije u Mariju Bistricu.

Rubrika Zov misija u ovom broju prenosi Papinu poruku za Svjetski dan misija koja nosi naslov „Evo me, mene pošalji!“

Čitatelji u 42. broju Katoličkog tjednika mogu pročitati tekst Brane Vrbića koji u rubrici Faktografija piše o sv. Ivanu Pavlu II. i o tome kako se može reći da sve u životu ovisi o obitelji, školi, roditeljima, braći i sestrama, školskim kolegama, župnoj zajednici.

Novi broj nudi i kartu svijeta na kojoj su ucrtani i raspoređeni po mjestu djelovanja misionari Crkve u svijetu.

Vjernici Vrhbosanske i Banjolučke biskupije u listopadu tradicionalno hodočaste u Nacionalno svetište Majke Božje Bistričke u Mariju Bistricu i upravo je 15. u nizu hodočašće bilo povodom za intervju s rektorom tog svetišta preč. Domagojem Matoševićem.

Ovog puta kroz reportažu donesena je priča o stolačkoj Župi sv. Ilije Proroka gdje je vjera jaka i nepokolebljiva kao kamen žestac.

Razmišljanju Josip Vričko piše o susretu državnog tajnika Michaela Richarda Pompea i Papinog državnog tajnika kardinala Pietra Parolina.

U rubrici Odjeci prošlosti mons. Ivo Tomašević podsjeća, između ostalog, na održavanje Sabora Hrvata Bosne i Hercegovine koje je bilo realizirano 6. veljače 1994. u opkoljenom Sarajevu.

Kako je cijeli 42. broj Katoličkog tjednika obojen u misije, tako je prigodno predstavljena i knjiga „Bez njega ne možemo ništa“ koja je zapravo razgovor pape Franje s novinarom Giannijem Valenteom u prigodi završetka Izvanrednog misijskog mjeseca u listopadu 2019.

Katolički tjednik donosi i ostale standardne rubrike te nove video priloge i razne sadržaje na portalu nedjelja.ba, facebook stranici Nedjelja te istoimenom YouTube kanalu.

Ključne riječi:
katolički tjednik