Budi dio naše mreže
Izbornik

Iz tiska izašao novi dvobroj Žive zajednice

Frankfurt na Majni (IKA)

Iz tiska je izašao božićni dvobroj Žive zajednice, glasila hrvatskih katoličkih misija i zajednica u Njemačkoj, u izdanju Hrvatskoga dušobrižničkog ureda iz Frankfurta na Majni.

Novi dvobroj iz rubrike Crkva u svijetu javlja o Biskupskoj sinodi održanoj u Rimu za koju je papa Franjo rekao kako je bila „razgovor Duha“ u kojem se mogla doživjeti „nježna prisutnost Gospodina i ljepota bratstva“. Od vijesti iz Crkve u Domovini ističe se obilježavanje spomena na žrtvu Vukovara i Škabrnje te svih stradalih u Domovinskom ratu. O događanjima u Crkvi u Njemačkoj, ističe se proslava tridesete obljetnice postojanja Renovabisa i izvješće s zaključcima s godišnjeg jesenskog zasjedanja Njemačke biskupske konferencije.

Također, u novom dvobroju se razmišlja o teologiji stvaranja u misli sv. Bonaventure u članku pod naslovom „Čovjek slika Božja“ o kojem piše doktorant sa Sveučilišta u Tübinegnu fra Milan Gelo, mag. theol. „Sva su stvorenja tragovi Božji, a ona koja na sebi pokazuju sličnost Bogu su i slike Božje. Čovjek je razumsko stvorenje, jer je slika Božja: čovjek je onaj, koji utjelovljuje sličnost Bogu.“ (Bonaventura, Komentar Sentencija Petra Lombardskog II).

Intervju za božićno izdanje Žive zajednice je dao dr. sc. Tomislav Markić, nacionalni ravnatelj dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu koji govori o izazovima Hrvata u dijaspori, o njihovom osjećaju prema Domovini, ali i o životu i radu, s posebnim osvrtom na Hrvate u Njemačkoj. Dr. Markić kaže: „Danas ljudi žive u ‘transnacionalnim socijalnim prostorima’, istovremeno na više mjesta te sudjeluju i žive svojim zanimanjem i informiranošću u isto vrijeme u više društava. Na temelju jakih domoljubnih osjećaja naših iseljenika ponekad bi se moglo pomisliti kako ljubav prema domovini raste s kvadratom udaljenosti.“

Od događaja iz života hrvatskih katoličkih misija i zajednica u Njemačkoj, u božićnom izdanju se može pročitati o Pastoralnom skupu svećenika, đakona i pastoralnih djelatnika zapadne Europe u Vierzehnheiligenu na kojem su predavanja održali mons. dr. sc. Želimir Puljić i prof. dr. sc. Ivan Bodrožić na temu Duhovni imperativi u vrijeme relativizma. Tu su i proslave 50 godina postojanja hrvatskih katoličkih misija i zajednica Rosenheim, Nagold, Freudenstadtt, Calw, Heilbronn, Pforzheim i Bruchsal te izvješće s 43. tradicionalnog hodočašća Hrvata u marijansko svetište Kevelaer. Održan je i 23. susret katoličkih zborova hrvatskih katoličkih misija i zajednica u Waiblingenu.

Ključne riječi:
Živa zajednica