Budi dio naše mreže
Izbornik

Iz tiska izišao novi broj lista „Marija“ za listopad

SPLIT (IKA)

Iz tiska je izišao novi broj lista „Marija“ za listopad, izvijestili su iz uredništva.

Urednik u uvodnoj riječi „Listopadno lišće“ razmišlja o plodovima Stabla spoznaje koje je Isus Krist zasadio među ljudima. Duhovna misao nepoznatoga autora govori o Božjim darovima i o korištenju tih darova. Papa Franjo, u poruci za svjetski dan molitve za skrb o stvorenom svijetu vapije da čuvamo Božja divna stvorenja.

Ivan Bodrožić, u rubrici „Gospa od Pobjede“, donosi razmišljanje da Gospodin nije čovjeka stvorio da se svađa i da vodi ratove. Zato je ljudima ponudio Pobjednika, Isusa Krista, kojega je majka Marija donijela na ovaj svijet. Dinko Aračić, u nastavku iz prošloga broja, u rubrici „Prvi Marijin teolog“, razlaže mariologiju koju je zastupao Francisco Suarez. Ivica Jurić u razmišljanju „Moć riječi“ govori kako naše riječi, izgovorene ili napisane, zapravo govore o nama, i pomažu u komunikaciji s drugima.

Dražen Stojanović, u rubrici „Pred tvoj oltar“, obraća se majci Mariji u tegobama života. Ante Branko Periša, u rubrici „Likovna kultura“, predstavlja svetište Mariazell u Gornjoj Štajerskoj i kip Velike Majke Austrije. Iz arhivske građe Petra Lubine, urednik je pronašao tekst koji govori o Gospi Žalosnoj, o majci Mariji, koja je uzor vjernicima kako će se ponašati u nevoljama i gorčinama života.

Kristian Stipanović, u prilogu „Mjesto u crkvi“, preporučuje vjernicima da se ugledaju u majku Mariju, koja je u svakom trenutku znala mjesto i ulogu u povijesti spasenja. Ante Branko Periša, vozeći autocestom A1, zaustavlja se na odmorištu Krka i posjećuje kip Gospe od Puta. Danica Bartulović spominje Životni put, odnosno Križ, koji vjernicima pokazuje smjer kretanja. Stanko Jerčić pita: Može li se ‘ukinuti’ pakao, i odgovara da je dobri Bog uvijek dobar i čeka naše pokajanje da se ‘osvistimo’.

Edita Alebić, u rubrici „Tri Marije“, opisuje susret dviju legionarki, koji u ime majke Marije, posjećuju bolesnike. Na četiri stranice, kao u svakom broju, urednik je skupio različite marijanske vijesti kako iz Crkve u Hrvata tako i iz Crkve u svijetu. Duhovna misao oca Ante Antića odnosni se na pouzdanje u majku Mariju. Dok razgovor starijega brata Ante i mlađega brata Marija spominje, malo u šali, a malo u zbilji, zadnji popis stanovništva. Petar Lubina, o marijanskim svetištima i crkvama, ovoga puta predstavlja crkvu Kraljice Svete Krunice u Remetincu kraj Novog Marofa, izvijestili su iz uredništva.