Budi dio naše mreže
Izbornik

Izabrani članovi Povjerenstva za izradu završnog dokumenta Sinode

Vatikan (IKA )

Sinodski su oci izabrali 12 članova Povjerenstva za izradu završnog dokumenta koji će biti predan Svetome Ocu na završetku radova Sinode o mladima. Sinodskim ocima okupljenima u dvorani obratio se i papa Franjo slobodnim interventom.

Imena članova Povjerenstva priopćio je prefekt Dikasterija za komunikaciju Svete Stolice Paolo Ruffini tijekom brifinga 10. listopada u prostorijama Tiskovnog ureda Svete Stolice. Osim glavnog izvjestitelja (relator) kardinala Sergia Da Roche, glavnog tajnika Biskupske sinode kardinala Lorenza Baldisserija i posebnih tajnika: isusovca Giacoma Coste i salezijanca Rossana Sale, u Povjerenstvo su izabrana petorica članova, po jedan za svaki od kontinenata: kardinal Peter Kodwo Appiah Turkson, prefekt Dikasterija za promicanje cjelovitog ljudskog razvoja, kardinal Carlos Aguiar Retes, nadbiskup Ciudad de Mexica, kardinal Oswald Gracias, nadbiskup Bombaya i predsjednik Indijske biskupske konferencije, mons. Bruno Forte, nadbiskup Chieti-Vasta, i mons. Peter Andrew Comensoli, nadbiskup Melbournea.

U Povjerenstvu su i tri člana koje je izabrao sam Papa: kijevski nadbiskup eparh i poglavar Sinode Ukrajinske grkokatoličke Crkve Svjatoslav Ševčuk,  tajnik Dikasterija za laike, obitelj i život o. Alexandre Awi Mello i voditelj pastorala zvanja iz Kube don Eduardo Gonzalo Redondo. Na šestoj općoj kongregaciji govorilo je 15 govornika a na sedmoj 10. Njima se pridružilo i 9 slobodnih intervenata, među kojima i Papin, priopćio je Ruffini. Na novinarska pitanja o sadržaju interventa pape Franje prefekt je precizirao da je „Sinoda proces zajedničkog razlučivanja koji karakterizira također tajnost o interventima sinodskih otaca u dvorani. Papa želi da to pravilo vrijedi i za njega“.