Budi dio naše mreže
Izbornik

Izaslanstvo Hrvatskoga katoličkog sveučilišta u posjetu Hamiltonu

Hamilton (IKA )

Na poziv župnika Marijana Mihokovića hrvatsku župusSv. Križa u Hamiltonu u subotu 13. listopada posjetilo je izaslanstvo Hrvatskoga katoličkog sveučilišta u Zagrebu na čelu s rektorom dr. Željkom Tanjićem.

S rektorom Tanjićem bili su ravnatelj dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu dr. Tomislav Markić, sveučilišni kapelan Odilon Singbo i pročelnik Odjela za komunikologiju toga sveučilišta prof. Jerko Valković.

Nakon razgledanja crkve i njezina okoliša koji je obogaćen znakovima dviju domovina – Hrvatske i Kanade – uz zajedničko druženje dogovoreno je da se početkom sljedeće godine zajednici Hrvata u Hamiltonu predstavi Hrvatsko katoličko sveučilište iz Zagreba i potakne na suradnju i potporu što može biti na dobrobit Sveučilišta, ali i Hrvata Hamiltona, osobito mladih.

Nakon nedjeljne mise u crkvi Sv. Križa u maloj župnoj dvorani predstavljena je monografija „Macelj 1945.“ i njezino najnovije izdanje na engleskom jeziku. Monografiju je priredio dipl. ing. Damir Borovčak, a na engleski jezik prevela prof. Andrea Cetinić. Djelo su predstavili, uz filmsku prezentaciju, autor monografije Borovčak i prevoditeljica Cetinić iz Hrvatske, te prof. Valentina Krčmar i dr. Ivan Hrvoić iz Kanadsko-hrvatske akademske udruge u Torontu i udruge Macelj 1945.

Pokrovitelji prezentacije u Hamiltonu bili su župni ogranak Kolumbovih vitezova „Mon. S. Šprajc“ i ogranak HKD Napredak iz Hamiltona pod vodstvom Stipe Ćurića i Mirka Sigetija.