Budi dio naše mreže
Izbornik

Izaslanstvo RH u Banjolučkoj biskupiji

Banja Luka (IKA/TABB)

Središte Banjolučke biskupije pohodilo je 29. listopada brojno izaslanstvo Republike Hrvatske, iz Zagreba i Slavonskog Broda.

Uime Hrvatskog sabora bili su predsjednik Odbora za regionalni razvoj i fondove EU Marko Pavić, i predsjednica Odbora za Hrvate izvan RH Zdravka Bušić. Uime Vlade RH bili su pomoćnica ministrice za regionalni razvoj i fondove Europske unije Stella Arneri, pomoćnik ministra vanjskih i europskih poslova Stribor Kikerec, i savjetnik ministra vanjskih i europskih poslova Domagoj Knežević, zatim hrvatski veleposlanik u BiH Ivan Sabolić, generalni konzul RH u Banjoj Luci Zoran Piličić i diplomat u VRH – u Sarajevu Jasminka Keser. Također su bili voditelj službe za pravni položaj, kulturu i obrazovanje Hrvata u BiH iz Ureda za Hrvate izvan RH Ivan Zeba, i župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić sa suradnicima.

U Biskupskom ordinarijatu u Banjoj Luci primio ih je banjolučki biskup Franjo Komarica sa suradnicima.

Delegacija je, u pratnji biskupa Komarice, imala radni susret s predsjednicom entiteta RS Željkom Cvijanović i njenim savjetnicima, te premijerom Vlade RS Radovanom Viškovićem i njegovim suradnicima. Na tom susretu, koji je obostrano ocijenjen kao konstruktivan, bilo je riječi i o mogućnosti povratka uzurpirane crkvene imovine trapističkog samostana, u koju bi se trebao smjestiti nedavno osnovani Europski centar za mir i međunarodne i međuvjerske susrete.

Predstavnici vlasti RS izrazili su spremnost da u što skorije vrijeme razmotre mogućnosti vraćanja Katoličkoj Crkvi u Banjoj Luci barem malog dijela od nacionalizirane, odnosno uzurpirane imovine. Biskup Komarica tome se obećanju obradovao i zahvalio entitetskim vlastima, kao i članovima delegacije RH koji su jasno stali iza opravdanih zahtjeva Crkve, da se konačno počne ispravljati velika nepravda, nanesena joj prije više od sedam desetljeća.

Članovi delegacije zajedno s biskupom Komaricom i njegovim suradnicima pohodili su i objekte opatije Marije Zvijezde, koji stoje na raspolaganju Crkvi, i osvjedočili se o izuzetnoj baštini europske kršćanske kulture i civilizacije, koja uslijed dosadašnjih nesklonih okolnosti, vapi za boljim vrednovanjem i korištenjem.

Zajedno su razmatrali mogućnosti pružanja konkretne pomoći naporima biskupije, da sačuva osobito sakralne rukotvorine europskog porijekla za buduće generacije. Prisustvovali su i prezentaciji stručno urađenog projekta za uređenje buduće biblioteke u pripremljenim prostorima samostana, a što će većim dijelom financirati Brodsko-posavska županija.

Vodstvo delegacije izrazilo je zadovoljstvo svime što su vidjeli, čuli i doživjeli tijekom svoga službenog pohoda središtu Banjolučke biskupije. Obećali su i ubuduće svoju pomoć naporima biskupa Komarice i njegovih suradnika oko očuvanja dragocjene nazočnosti katoličke i hrvatske populacije na tom području BiH.