Budi dio naše mreže
Izbornik

Izdanja medalja u spomen na 20. obljetnicu župe sv. Antuna Padovanskog u Čakovcu

Čakovec (IKA)

Župa sv. Antuna Padovanskog Čakovec izdala je medalju prigodom 20. obljetnice te župe, autora hrvatskog akademskog kipara i medaljera Damira Mataušića.

Medalja je izrađena od kovanog patiniranog tombaka. Dostupna je u prigodnom etuiju s certifikatom. Promjera je 60 milimetara.

S jedne strane medalje nalazi se broj 20 koji označava 20 godina od osnutka župe. U broju nule je kip sv. Antuna Padovanskoga. Kip se nalazi ispred ulaza u crkvu na Trgu sv. Antuna Padovanskog u bronci. Djelo je je akademskog kipara Josipa Poljana. U silueti medalje je zvonik crkve koji se uzdiže ne samo nad crkvom, nego i nad čitavim gradom Čakovcem. Ukupna visina mu je 55,70 metara. To je prvo što se od Čakovca vidi s koje mu se god strane netko približava.

S druge strane medalje se nalaze konture župne crkve Sv. Antuna Padovanskog Čakovec. Ispod crkve piše „Gradimo živu Crkvu“ što je uvijek bio prepoznatljiv logo za vrijeme gradnje crkve i poslije. S desne strane u malom kvadratiću su godine rođenja i obljetnice župe, a s lijeve strane u kvadratiću je logo Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda čiji članovi, franjevci, upravljaju župom.

Medalja se može pogledati u Župnom uredu sv. Antuna Padovanskog, Trg sv. Antuna Padovanskog 1, u Čakovcu.

Izrađena je u Ljevaonici umjetnina Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu u samo 100 primjeraka.

Damir Mataušić hrvatski je akademski kipar i medaljer. Autor je više od 150 kovanih medalja u zlatu i srebru, 36 optjecajnih i jubilarnih apoena Republike Hrvatske realiziranih kroz natječaje među kojima je apoen od pet kuna s motivima Senjskoga glagoljskoga misala, 10 apoena od 25 kuna s različitim prigodnim motivima primjer su prvoga dvanaesterokutnog bimetalnog novca kovanoga u svijetu, kao i jubilarnog apoena od 15 € za Republiku Irsku.

Oblikovao je desetak javnih nagrada u kulturi, športu i javnom životu (Marin Držić, Lovro Matačić, Marija Jurić Zagorka, Ivo Horvat, Vicko Andrić, Stjepan Ivšić, Mladost…) te javnog spomen-obilježja papi Ivanu Pavlu II u Omišlju, oltarnog križa i križnog puta u crkvi Sv. Augustina Kažotića u Zagrebu, te skulpure – makete „Zagreb pozdravlja“ u Zagrebu.

Dobitnik je više izvedbenih nagrada na polju numizmatike i nagrada na internacionalnim natječajima te je ukazom Predsjednika Republike Hrvatske odlikovan Danicom s likom Marka Marulića za zasluge u kulturi. Kao redoviti profesor predaje na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu.