Budi dio naše mreže
Izbornik

Izišao novi broj Glasnika svetog Josipa

Karlovac (IKA)

U povodu izlaska iz tiska novoga, trećeg broja Glasnika svetog Josipa, glavni urednik mons. Antun Sente ml., predslavio je misu u srijedu 4. studenog na kojoj su, uz ostale Josipove štovatelje, sudjelovali i članovi Uredništva.

Svake prve srijede u mjesecu slavi se misa za uredništvo i suradnike Glasnika svetog Josipa. Nakon slavlja predstavljen je novi broj.

Prilikom predstavljanja rektor Hrvatskoga nacionalnog svetišta sv. Josipa mons. Sente kazao je da sadašnje vrijeme jest vrijeme koronavirusa. Na svim je vijestima, o njemu se priča sa strahom, smišljaju se šale, mijenja se uhodani vjernički i liturgijski stil života i tako dalje. Stoga je razumljivo da i „Glasnik svetog Josipa” piše o koronavirusu.

Rektor Sente je opisao tijek svoje bolesti dok je i sam bio zaražen koronavirusom, a u sljedećem članku piše o izlasku iz bolesničke sobe, odnosno kako primjećuje mnoštvo dobrih i pozitivnih čina koje su mu upravo kroz prolazak same bolesti omogućili da ih primijeti.

Nacionalno svetište svetog Josipa je zbog iskustva zatvaranja crkve u ožujku i travnju, a napose u rujnu, pokrenulo molitvenu inicijativu – dnevno jednosatno klanjanje, o čemu piše na prvim stranicama.

Novi broj donosi mnoštvo informacija o životu i značaju svetog Josipa za Svetu obitelj, kao i za povijest vjerničkog naroda, o čemu pišu redoviti suradnici teolozi. Tako profesor Ivan Bodrožić donosi promišljanje svetog Ivana Zlatoustog o Josipovim žalostima i radostima. Doktor Beljan u svojem šestom nastavku prezentacije enciklike svetog Ivana Pavla II. „Redemptoris custos“ piše o izboru svetog Josipa za zaštitnika sveopće Crkve. Povjesničar dr. Daniel Patafta zapisao je zanimljiva promišljanja svetog Bernardina Sijenskog o svetom Josipu. O. Stjepan Vidak, karmelićanin, opisuje prekrasnu ikonu koja prikazuje život svetog Josipa, a vjeroučitelj Nikola Kuzmičić nam približava ozračje članova Svete obitelji prilikom bijega u Egipat. Vjeroučiteljica Katarina Pućar opisuje Josipov vrt.

Dr. Agneza Szabo piše o sluzi Božjem Josipu Stadleru kao velikom štovatelju svetog Josipa, koji je osnovao Družbu Služavki Malog Isusa s posebnom brigom za siromašnu djecu, a s. Mirna Matić, čuvarica starih „Glasnika“, donosi lijepo razmišljanje o euharistiji iz osmog broja 1930. Suradnica i lektorica Lorena Kasunić u svojoj rubrici „Prostor za citat“ donosi nekoliko misli velike Josipove štovateljice svete Terezije Avilske.

U ovom broju uz stalnu rubriku „Monsinjorovi kamenčići“ vraćamo rubriku „Sveti o svetom Josipu” u kojoj je prezentirano dvoje mladih – hrvatska učiteljica Danica Širola i najmlađi blaženik Crkve Karlo Acutis.

Stalne rubrike „Živost Župe i Svetišta“, „Pisma i uslišanja“, kao i cijeli Glasnik, ispunjeni su fotografijama svetog Josipa, ali i prezentacijom lijepo i bogato uređenog Josipova svetišta, kako iznutra tako i izvana.

Novi treći broj Glasnika svetog Josipa možete nabaviti u mnogim crkvama te u Nacionalnom svetištu svetog Josipa u Karlovcu.

Uredništvo Glasnika svetog Josipa