Budi dio naše mreže
Izbornik

U Dubrovniku izišao novi broj lista Naša Gospa

Dubrovnik (IKA)

Novi, 60. broj lista katedralne župe u Dubrovniku „Naša Gospa“ objavljen je ususret Božiću 2020. godine, a u njemu se može pročitati niz zanimljivih razgovora s osobama aktivnim u ovoj župnoj zajednici, upoznati se s vjerskim životom u Gradu danas kao i nasljeđem prošlosti te podsjetiti na događanja tijekom protekle godine.

„Godina 2020., koja ide kraju, je neizvjesna i izazovna za sve nas. Pandemija korona virusa sve nas je izbacila iz uobičajenoga ritma života i redovitih navika. Izolacija i distanca, strah i zabrinutost za sebe i svoje bližnje, oskudica i mnoštvo pitanja dio su naše svakodnevnice“, piše u uvodniku župnik don Marin Lučić.

„U strahu od blizine ljudi preostaje nam Utjelovljeni, Emanuel, čija blizina, premda uskraćena dodiru, nudi blizinu koja je bliža od svake ljudske bliskosti. Dodir nije povjeren samo ispruženoj ruci. Kao što nekoga možemo pomilovati, dodirnuti, pa i raniti pogledom, tako nas i Bog dodiruje svojoj riječju, svojim Duhom, svojom otajstvenom blizinom, snagom sakramenata, pripadnošću njegovu tijelu – Crkvi! Svojim Utjelovljenjem i rođenjem želi biti dionik i ovoga našeg izazovnog vremena. On nam otvara, svojim Utjelovljenjem, jednu novu perspektivu, perspektivu vječnoga života u kojemu sve ima smisla, i u kojoj Bog sve okreće na dobro. Daje nam da u ovom vremenu možemo prepoznati ono bitno.“

Imenovanje dubrovačkog biskupa Mate Uzinića na službu riječkog nadbiskupa koadjutora popraćeno je biskupovim životopisom s naglascima njegovog gotovo desetogodišnjeg djelovanja u Dubrovačkoj biskupiji, a donesen je i njegov govor na preuzimanju službe u Rijeci. Treća enciklika pape Franje „Fratelli tutti“ predstavljena je kroz sažetak te niz pitanja i odgovora koja čitateljima pomažu bolje razumjeti encikliku.

U novom broju mogu se pročitati razgovori s novim rektorom zborne crkve sv. Vlaha don Hrvojem Katušićem, voditeljicom katedralnog dječjeg zbora i zbora za mlade vjeroučiteljicom Željanom Lučić, bogoslovom Ivom Markićem te redovnicama s. Juditom Aničić i s. Gonzagom Peras, koje služe u Biskupskoj palači. Predstavljeno je i djelovanje Studentskog katoličkog centra (SKAC_DU) čije prostorije se nalaze na području katedralne župe, kao i Neokatekumenskog puta. Tu su i novosti iz života molitvene zajednice Effatha, koja djeluje pri katedrali.

U rubrici Redovničke zajednice unutar zidina predstavljeni su franjevci, dominikanci i isusovci te Školske sestre franjevke samostana Sigurata.

Uz 100. godišnjicu Družbe Kćeri Milosrđa, čije sestre djeluju u katedrali, objavljen je prigodan tekst koji donosi brojne zanimljivosti o povijesti Družbe, a prisjetilo se i 500. obljetnice crkve Svetog Spasa.

Novi broj donosi i brojne druge tekstove u kojim čitatelji mogu saznati nešto više o povijesti Grada na temelju njegove spomeničke baštine, kao i tekstovi duhovnog karaktera koji pomažu rastu u vjeri.

U redovitoj rubrici Naši pokojnici prisjetilo se osoba preminulih u protekloj godini koje su ostavile trag u životu katedralne župe, a u novom broju se nalaze i podaci o krštenjima, prvim pričestima i vjenčanjima.

List je opremljen brojnim fotografijama, a na naslovnici se nalazi fotografija molitve pred oltarom Gospe od Porata u vremenu proljetnog zatvaranja zbog pandemije.