Budi dio naše mreže
Izbornik

Izjava slovenskih isusovaca o slučaju o. Marka Ivana Rupnika

Ljubljana (IKA)

Slovenski su isusovci 6. siječnja objavili priopćenje o zlostavljanjima o. Marka Ivana Rupnika u kojem traže oprost od žrtava svog subrata, posebno od sadašnjih i bivših članica zajednice Loyola.

Priopćenje donosimo u cijelosti:

Slovenski isusovci, koji su se krajem prosinca okupili na godišnjem susretu, žele odgovoriti na optužbe za zlostavljanje protiv o. Marka Ivana Rupnika. Iako su mnoge činjenice još uvijek od nas skrivene, osjećamo dužnost reći sljedeće.

Objavljena svjedočanstva redovnica koje je o. Rupnika optužuju za razne oblike nasilja i zlostavljanja, duboko su nas potresla. Vjerujemo u iskrenost redovnica i drugih žrtava koje su govorile o svojim patnjama i drugim okolnostima vezanim uz emocionalno, seksualno i duhovno zlostavljanje od strane našeg subrata. Očito je da kao provincija u prošlosti nismo znali saslušati žrtve i poduzeti odgovarajuće korake da se problemi raščiste i da se stane na kraj stradanjima. U potpunosti prihvaćamo i razumijemo ogorčenost, ljutnju i razočaranje žrtava i njihovih voljenih.

Sve iskreno molimo za oprost. Prije svega žrtve, koje u prošlosti nisu bile saslušane od nadležnih osoba u Družbi Isusovoj. Na poseban način molimo za oprost sadašnje i bivše članice Zajednice Loyola. Njihove ispovijesti nedvojbeno pokazuju da nadležni crkveni poglavari nisu poduzeli odgovarajuće mjere, zbog čega su se neslućene patnje niza žena povećale i produžile.

Kao i mi, mnogi kršćani i drugi ljudi su u o. Rupniku pronalazili nadahnuće za svoju vjeru i život. Vjerujemo da će nas mukotrpan put žaljenja i pročišćenja, pun razočaranja, nevolja, žalosti, ljutnje, srama i boli, postupno dovoditi do učvršćivanja autentične vjere i dublje povezanosti unutar crkvene zajednice. Ono što je na Bogu izgrađeno, ljudska slabost i grijeh ne mogu porušiti, ali ono što je samo ljudsko prije ili kasnije će propasti.

Kao što je poznato, o. Rupnik djeluje u Rimu od 1993. godine, pa je za to izravno odgovorno vodstvo Isusovačkog reda u Rimu. Mi, slovenski isusovci, nemamo izravnih informacija o postupku protiv spomenutog subrata, a ograničene su nam i mogućnosti djelovanja. Podržavamo vodstvo našeg reda u njihovim nastojanjima da dođu do dna stvari i poduzmu odgovarajuće mjere. Svi želimo da cijela istina izađe na vidjelo, što će omogućiti da svi koji su uključeni dođu do pravde.

I u Crkvi i u građanskom društvu nadležne osobe mogu djelovati tek nakon što im žrtve ili oni koji su upoznati s činjenicama dostave informacije. Ako počinitelj negira djelo, ili ako žrtva ili svjedok ne žele govoriti, obično je potrebna istraga i sudski postupak kako bi se otkrila istina. Shvaćamo da se mnoge žrtve boje dugotrajnog i bolnog procesa, stoga ih još više potičemo na sudjelovanje u postupcima. Iskrena nam je želja da žrtve i svjedoci, kao i drugi eventualno involvirani – progovore; ako ne javno, ono barem povjerljivo pred nadležnim osobama i institucijama. Možete kontaktirati na: varuh@sj.si (u Sloveniji) ili teamreferente.dir@gmail.com (u Rimu).

Iako je trenutačna slika činjenica i okolnosti daleko od potpune, slovenski se isusovci zalažu za podršku žrtvama i svim oštećenima; suradnju s nadležnim institucijama u Sloveniji i inozemstvu u vezi s ovim i drugim slučajevima zlostavljanja iz naših redova i prihvaćanje privatnih i javnih prijedloga o daljnjim koracima.

Pozivamo sve ljude dobre volje na otvoreni dijalog, pomoć i suradnju. Hvala svima koji su nas do sada kontaktirali i razgovarali s nama i s mnogim drugima.

Slovenski isusovci

U Ljubljani, 6. siječnja 2023.