Budi dio naše mreže
Izbornik

Izložba jaslica u povodu Dana službenice Božje Marice Stanković

Novi Marof (IKA)

U povodu početka XI. Dana službenice Božje Marice Stanković te 800. obljetnice od uprizorenja prvih živih jaslica svetog Franje Asiškog, Pučko otvoreno učilište Novi Marof i Kulturno-umjetnička udruga „Magda i Luisa“ iz Madžareva inicirali su postavljanje izložbe jaslica Perice Novosela, graditelja božićnih jaslica iz Bistre otvorene 2. rujna u Novom Marofu.

Novesel se od djetinjstava bavi izradom božićnih jaslica, a posljednjih nekoliko godina svoje jaslice izlaže diljem Hrvatske. Predsjednik je Udruge prijatelja hrvatskih božićnih jaslica. Godine 2021. njegove su jaslice bile izložene na velikoj izložbi božićnih jaslica u Vatikanu kao jedini izložak koji je pribavljen izvan granica Italije. Godinu dana kasnije, 2022. Novosel je ponovno izlagao na izložbi jaslica u Vatikanu s radom pod nazivom Svjetlo nade.

Izrada božićnih jaslica (Betlehema) zaštićeno je nematerijalno kulturno dobro Republike Hrvatske, a glavni organizator manifestacije Dana službenice Božje Marice Stanković, etnolog Tibor Martan, odluku oko izložbe božićnih jaslica u rujnu protumačio je time što je službenica Božja Marica Stanković ostavila mnogo zapisa, svojih molitava, pjesama, razmatranja i meditacija, a vrlo često u tim svojim djelima spominje novorođenoga Krista kojega naziva Božansko čedo.

„Ona smatra da to maleno dijete poziva svakog od nas na svetost. Također, to maleno dijete kazuje da ne moramo činiti velika djela, nego u našoj svakodnevici da činimo mala djela ljubavi. Stoga smo uoči XI. dana službenice Božje Marice Stanković odlučili upravo kroz izložbu jaslica tu njenu pisanu poruku dati široj javnosti“ poručio je etnolog Martan.

Jaslice Perice Novosela su unikatne. On pronalazi inspiraciju svuda u svojoj okolini, pokušava za izgradnju jaslica iskoristiti sav dostupni materijal iz svoje okoline. Tako posjetitelji izložbe mogu vidjeti jaslice koje su izrađene u boci, staroj amfori, u okviru starog televizora ili pak jaslice koje su izrađene u lampašu. Ove potonje bile su na izložbi jaslica Vatikanu 2022. predstavljene pod nazivom Svjetlo nade.

Novosel također izrađuje i takozvane minijature, pa je stoga moguće vidjeti i jaslice u kutijicama za nakit ili pak u školjkama.

U Dane službenice Božje Marice Stanković organizatori su željeli uključiti i Suradnice Krista Kralja odnosno članice Svjetovnog instituta kojeg je osnovala Marica Stanković te, osim Novosela, i one sudjeluju na izložbi svojim minijaturama jaslica izrađenim u škrinjici, zatim kovčežiću te u jednom malom plutenom čepu za boce.

Osim toga, na izložbi izlaže i kulturno umjetnička Udruga „Magda i Luisa“ iz Madžareva čije su članice izradile jaslice od krep-papira te Marta Černi koja je izradila jaslice od platna.

Jaslice su postavljene u prostorijama Kulturnog centra „Ivan Rabuzin“ te ih je moguće razgledati svakodnevno do utorka 19. rujna u radno vrijeme Kulturnog centra.

Fani službenice Božje Marice Stanković nastavljaju se krajem rujna u Madžarevu i Kamenoj Gorici. Recital duhovne poezije „Svetlost na bregu“ održat će se u petak 29. rujna u 17 sati u crkvi sv. Vida i Jurja u Madžarevu. U istoj crkvi u subotu 30. rujna u 19 sati će biti koncert duhovne glazbe.

Dani službenice Božje Marice Stanković završit će u Kamenoj Gorici u nedjelju 1. listopada u 16 sati pobožnošću Marijinog puta.