Budi dio naše mreže
Izbornik

Izložba o glagoljici uoči Velike Gospe

Oštarije (IKA)

U župi Oštarije uoči blagdana Velike Gospe postavljena je u župnoj dvorani izložba  „Glagoljicom po svijetu. 

Riječ je o projektu putujuće izložbe profesorice Natalije Bulić-Kuić i njenih povjesničara iz OŠ Antunovac, koji svake godine započinju na izložbi „Oživljena baština, bogatstvo i ljepota pisama – glagoljice” koju u veljači organiziraju Društvo prijatelja glagoljice i Nadbiskupijski pastoralni institut iz Zagreba, u sklopu projekta Hrvatska glagoljaška baština. Na taj način dio učeničkih radova iz 16 osnovnih i srednjih škola, sudionika izložbe,  i ove godine će se moći vidjeti u 16 glagoljskih središta diljem Hrvatske i u Mostaru.

Postaju putujuće izložbe u Oštarijama organizirali i postavili su Maći oštarski glagoljaši uoči Velike Maše te su je posvetili obilježavanju 570. obljetnice gradnje svetišta u Oštarijama (1450. – 2020.) i 500. obljetnice razaranja Svetišta (1521.- 2021.).  
Izložba se može pogledati na svetkovinu Velike Gospe od 10 do 13 te od 17 do 20 sati. Od ponedjeljka 17. kolovoza izložba će preseliti u PŠ Siniše i Zrinka Rendulića u Oštarijama do odlaska u sljedeće glagoljaško središte, ističe učiteljica Mirjana Grubišić, koja već godinama vodi oštarske glagoljaše uz svesrdnu pomoć župnika i čuvara oštarskog svetišta popa Ante Luketića.