Budi dio naše mreže
Izbornik

Izložba o pulskom mladiću slugi Božjem Egidiju Bulešiću u Italiji

Ramuscello (IKA)

Župnik iz Vodnjana mons. Marijan Jelenić predvodio je u nedjelju 30. rujna koncelebriranu misu u talijanskoj župi Ramuscello nedaleko Pordenona gdje je gostovala izložba „90. godišnjica od smrti Sl. B. Egidija Bulešića 1905.-1929.“ Naime, u župi Ramuscello je župnikovao vlč. Eugenio Bulešić, brat pokojnog Egidija, gdje im je i obiteljska grobnica.

Župnik Jelenić govorio je o polivalentnoj svetosti našega mladića iz Pule koji je u postupku za proglašenje blaženim. Istaknuo je njegovu uzornu obitelj s devetero djece koju je svojim radom prehranjivao samo otac Franjo, zaposlen u pulskom vojnom brodogradilištu Arsenalu.  Egidije je u pulskom brodogradilištu s 13 tisuća zaposlenih i zadojenih ateizmom kao naučnik u nekoliko godina promijenio stav prema vjeri. Brinuo se za pulsku nezbrinutu djecu, za mornare za vrijeme služenja Mornarice na ratnom brodu „Dante Alighieri“, za siromašne, udaljene od Crkve, za bolesne, za napuštenu djecu i nepismene. Plaću je dijelio na tri dijela: obitelji, braći u sjemeništu i siromasima. Umro je na glasu svetosti u pulskoj bolnici 1929. godine. O njemu su objavljeni životopisi više autora. I završen je postupak za proglašenje blaženim. Mons. Jelenić je posebno naglasio kako je, za novo vrijeme, Drugi vatikanski koncil u Dekretu o laicima, pozvao laike na odgovornost za Crkvu i svijet. Egidije je sve pojedinosti toga dekreta živio i prije Koncila i uzor je bez premca. Dragocjen, posebno mladima, koji traže uzore. Nazočio je i gradonačelnik općine Sesto al Reghena Marcello del Zotto.

Župnik Jelenić je s članovima Odbora za Egidijevo proglašenje blaženim Walterom Arzaretti i Ritom Cosliani obišao nekoliko župa u Italiji koje očekuju izložbu o našem kandidatu za oltar.