Budi dio naše mreže
Izbornik

Izložba učeničkih radova u Muzeju biskupa Strossmayera

Đakovo (IKA )

Povodom Međunarodnog dana muzeja 18. svibnja u Dijecezanskom muzeju biskupa Strossmayera u Đakovu postavljena je izložbu likovnih radova učenika Osnovne škole Josipa Kozarca iz Vinkovaca i Ivane Brlić-Mažuranić Rokovci-Andrijaševci iz Andrijaševaca, izvijestio je Tiskovni ured Đakovačko-osječke nadbiskupije.

Učenici su s mentoricama Nikolinom Starčević Vorgić, Nikolinom Nedeljković i Snježanom Galušić, vjeroučiteljicama, s nekima od tih radova sudjelovali i na ovogodišnjoj desetoj smotri vjeronaučnog stvaralaštva VjeDra koja je održana u Osijeku 8. i 9. svibnja 2024. o temi „Duhovna i tjelesna djela milosrđa“.

Učenici su o radovima ispričali: „Mi smo učenici Osnovne škole Josipa Kozarca, Vinkovci. Tema naše izložbe je milosrđe, a kao simbol milosrđa izradili smo „Milosrdne ruke“, od novinama i ljepljive vrpce. Naše ruke vrlo su važne. Njima možemo nekoga prigrliti, gurnuti, prijetiti, podragati, mnogo posla napraviti. Njima možemo komunicirati. One se mogu naći u mnogo položaja. Nama je najdraži položaj otvorenih, ispruženih dlanova. Najdraži nam je zbog toga jer simbolizira otvorenost, istinu, vjernost i poštenje. Kada bi ti dlanovi bili škrto zatvoreni, osim što ne bi mogli ništa pokloniti, pružiti, ne bi mogli ništa niti primiti. Otvoreni dlanovi pružaju brojne mogućnosti. Kada je trebalo prikazati milosrđe, prikazali smo ga ispruženim dlanovima. Jer milosrđe podrazumijeva podršku, pomoć, razumijevanje, suosjećanje, zahvalnost, osmijeh, nježnost, hrabrost.“

Uz brojne likovne radove, izložba uključuje i dva vitraja pod nazivom „Milosrdni pogled“, a njih su izradili učenici Osnovne škole Ivane Brlić-Mažuranić Rokovci-Andrijaševci.

Izložba se može pogledati do 31. svibnja.