Budi dio naše mreže
Izbornik

Izrađen "Križ radosti" za Svjetski dan djece u Rimu

Rim (IKA)

Poznati umjetnik Mimmo Paladino izradio je 4 metra visok "Križ radosti", spajajući kršćanske i bajkovite slike, za Svjetski dan djece koji će se održati u Rimu od 25. do 26. svibnja 2024. godine, objavljuje Vatican News.

Mimmo Paladino, jedan od glavnih predstavnika pokreta “Transavanguardia”, izradio je 4 metra visok križ, dizajniran tako da ukrasi prvi Svjetski dan djece.

Poznat kao “Križ radosti”, umjetničko je djelo ukrašeno slikama koje predstavljaju i kršćansku kulturu i bajke.

Paladinov “Križ radosti” bit će otkriven na svečanosti otvaranja dvodnevne obilježavanja Svjetskog dana djece. Govoreći o samom Danu, Paladino je rekao kako mu je bila “velika čast izraditi prvi ‘Križ radosti’ u povijesti”. Istaknuo je kako je to djelo posebno izrađeno za djecu “jer su ona prave zvijezde ovoga Dana ” i da je njegova odluka da pomiješa elemente kršćanske kulture s motivima iz bajke “osmišljena tako da potakne i njihovu i našu maštu.”

Paladinu je trebalo mjesec dana da dovrši svoje djelo, a prikaz bogate povijesti kršćanstva, uz kreativnost dječjeg uma savršeno je usklađeno s ciljem Svjetskog dana djece: posvuda i svugdje slaviti i nadahnuti nevinost i kreativnost djece.

Paladino je umjetnik velike znatiželje koji eksperimentira s raznim tehnikama koje su često međusobno vrlo različite. Iako je u ovom slučaju tehnika dosljedna kroz cijeli rad, dvije suprotne teme odražavaju umjetnikov različit stil.

Nakon što se predstavi na Olimpijskom stadionu, “Križ radosti” će biti premješten na Trg svetog Petra na završetak događaja u nedjelju 26. svibnja, tijekom kojeg će papa Franjo slaviti misu zajedno s djecom.

Novinari i medijski djelatnici koji žele popratiti događaje 25. i 26. svibnja moraju podnijeti zahtjev za akreditaciju najmanje 24 sata unaprijed putem online sustava Tiskovnog ureda Svete Stolice na poveznici: press.vatican.va/accreditamenti.

Također, još uvijek ima vremena za prijavu na ovaj događaj. Za više informacija mogu se posjetiti službene stranice: giornatamondialedeibambini.org i worldchildrenday.org.