Budi dio naše mreže
Izbornik

Izrael za Božić odobrio propusnice za 500 kršćana iz Gaze

Jeruzalem (IKA)

Koordinator Ureda za aktivnosti izraelske Vlade na palestinskom području (COGAT) Rasan Alian najavio je niz mjera za predstojeće božićne blagdane, među kojima je i 500 dozvola kršćanima iz Gaze za posjet obiteljima u istočnom Jeruzalemu i na Zapadnoj obali, prenosi Vatican News.

Najava iz Cogata, ureda u sklopu izraelskoga Ministarstva obrane, uslijedila je, prema pisanju agencije KNA 25. studenoga, nakon susreta koordinatora Aliana s kršćanskim predstavnicima u Jeruzalemu. Također je kršćanima iz Gaze odobreno 200 propusnica za granični prijelaz Allenby – preko mosta kralja Huseina, u Jordan, uz sigurnosnu provjeru i obvezno predočenje potvrda o cijepljenju protiv koronavirusa ili preboljenju.

Usto bi 15.000 kršćana iz zaposjednutoga dijela Zapadne obale trebalo dobiti dozvole za putovanje u Izrael za božićne blagdane, a navodno je povećana i kvota za crkvene djelatnike, no točan broj se ne navodi.

Alian je pohvalio plodnu suradnju kršćanskih zajednica i vlasti, ističe se u službenom priopćenju te najavio da će se Cogat nastaviti zauzimati za vjerske slobode na različitim sektorima u regiji. Koordinator je između ostalih razgovarao s grčko-pravoslavnim patrijarhom Theophilosom III., latinskim jeruzalemskim patrijarhom nadbiskupom Pierbattistom Pizzaballom, franjevačkim kustosom Svete zemlje Francescom Pattonom i novim apostolskim nuncijem nadbiskupom Adolfom Titom Yllanom.