Budi dio naše mreže
Izbornik

Izvedena predstava „Opsada Sinja 1715. godine“

Sinj (IKA)

U posljednja dva desetljeća pred svetkovinu Velike Gospe izvodi se dramski igrokaz „Opsada Sinja 1715. godine“. I ove godine 8. kolovoza više od stotinu glumaca amatera i profesionalaca, konji i kočije, hrabri mletački, hrvatski i turski vojnici predvođeni svojim zapovjednicima izveli su tu povijesnu dramu.

Prvi čin odvijao se ispred crkve na Trgu kralja Tomislava. Turska vojska, konjanici i pješaci, predvođeni Mustafom-pašom Ćelićem, osvajaju Sinj, pale novu Gospinu crkvu i samouvjereno najavljuju da će brzo osvojiti tvrđavu Sinj.

Drugi čin odvija se u velikom dvorištu „Alkarskih dvora“. Zasjeda „Vijeće obrane“ kojemu predsjeda Zorzi Balbi, zapovjednik posade. Poslije žestoke rasprave konačno je odlučeno da se grad ne preda i da će ga braniti do posljednje kapi krvi. Svi časnici organiziraju obranu, a vojnici hrabro odbijaju neprijateljske juriše. Konačno, u noći pred blagdan Uznesenja Marijina, turska se vojska povlači i Sinj je obranjen.

I vojnici i građani Sinja u svečanoj procesiji, noseći sliku Majke od milosti, pjevajući mole i zahvaljuju Bogu i Gospi za milosnu pobjedu nad ljutim neprijateljem i na darovanoj slobodi.

Tekst je napisao Velimir Borković, redatelj je Robert Kurbaša, glumac HNK (Split), a uloge su tumačili: Zorzi Balbi (Bobo Delonga), fra Pavao Vučković (fra Gabrijel Jurišić), G. Manzecca (Damir Alebić), don Ivan Filipović (Bože Pavić), Mustafa-paša Ćelić (Marko Duvnjak) i drugi. Sudjelovale su i udruge i društva: KU „Marko Marulić“, KGK „Alkar“, HGSS, „Kliški uskoci“, „Gromovi Zagorja“, Plesni teatar GMS i drugi.

Više stotina oduševljenih gledatelja pozorno je pratilo taj „školski sat povijesti“ o hrabrosti cetinskih junaka i borbi za slobodu grada i cijele krajine.

I poslije 304 godine narod Sinja i Cetinske krajine ne samo ne zaboravlja, nego se rado i ponosno sjeća presudne 1715. godine kada je obranjen Sinj od turskih zavojevača i osiguran slobodan i miran život u Sinju i cijeloj Cetinskoj krajini.

Golema turska vojska od 76 tisuća vojnika i pomoćnih četa planirala je osvojiti veći dio mletačke Dalmacije, a na udaru je prva bila utvrda Sinj, koju je branilo oko 700 mletačkih plaćenika i domaćih hrabrih junaka. Branitelji su odbili pašinu ponudu da se predaju, pa je počela višednevna opsada Grada. Bedemi su gotovo razrušeni, a žestoki juriš 14. kolovoza 1715. godine branitelji su jedva izdržali. Očekujući sljedećega dana novi juriš, bili su silno iznenađeni kad su u ranu zoru vidjeli da se turska vojska povukla i otišla u Livno, ostavivši oko 10 tisuća mrtvih, vrlo mnogo vojničke opreme i hrane za vojnike i konje. O svemu tomu potanko izvješćuje Zorzi Babi, vojnički i civilni zapovjednik Grada. On kao i sva posada obranu pripisuju milosnoj pomoći Bogorodice Marije, koju su usrdno molili i zazivali pred njezinom svetom slikom, koju su prije nekoliko dana donijeli iz njezine nove crkve i izložili ju na oltaru u crkvi Sv. Mihovila na Gradu. Od toga povijesnog događaja vjernici Gospinu sliku nazivaju „čudotvornom“ i svake godine na svetkovinu Velike Gospe svečano slave pobjedu nad Turcima i Bogu i Bogorodici za sva primljena dobročinstva. Brojni hodočasnici dolaze (i pješke) u Gospino svetište u Sinju, izvršavaju svoje zavjete, primaju sakramente i duhovno obnovljeni vraćaju svojim redovitim poslovima. Duhovna slavlja traju cijeli kolovoz, a posebno u devetnici pred blagdan.

Od građanskih slavlja posebno treba istaknuti „Alku“, vitešku igru, koja se svake godine trči prvu nedjelju kolovoza i okuplja više tisuća gledatelja iz domovine i inozemstva.

Ključne riječi:
"Opsada Sinja 1715." sinj