Budi dio naše mreže
Izbornik

Jedanaesti molitveni susret unutar četvrtog ciklusa “Lectio divina”

Osijek (IKA)

U organizaciji Instituta za novu evangelizaciju “Sveti Ivan Pavao II.”, u četvrtak 22. veljače održan je jedanaesti molitveno-biblijski susret unutar novoga, četvrtoga ciklusa Lectio divina u pastoralnim prostorima Nadbiskupskog vikarijata u Osijeku.

Susret je započeo zajedničkom molitvom koju je predvodio vlč. dr. Davor Vuković. Zahvaljujući tehničkoj podršci koju je osigurala Anamarija Buzgo, susret su pratili i sudionici online, preko video veze na YouTube kanalu Duhosa. Snimka Lectio divina ostaje dostupna na YouTube kanalu Duhosa za sve zainteresirane.

 Za temu su odabrani svetopisamski ulomci koji govore o pozivu na obraćenje (usp. Ez 18, 30-32; Zah 1,3-4: Jl 2, 12-14; Mk 1,12-15). Prvi korak Lectio divina je čitanje (lectio) odabranog biblijskog teksta. Nakon čitanja uslijedilo je razmatranje (meditatio) u kojem su protumačene neke teme pročitanog ulomka.

Vlč. Vuković je istaknuo kako poziv na obraćenje pripada središnjim biblijskim temama. No, što je obraćenje? Na tragu biblijskih tekstova, odnosno Božje riječi, možemo zaključiti kako obraćenje ima razne dimenzije. Ono je vraćanje sa krivoga na pravi put, odnosno vraćanje sa zlih putova i od zlih djela na prave, Božje putove. Božji, pak, put nalazi se u vraćanju samom Bogu, koji je “nježnost sama i milosrđe, spor na ljutnju, a bogat dobrotom” (Jl 2, 3). U tom smislu, obraćenje nije apstraktna stvarnost, već susret s milosrdnim Bogom, odnosno povratak živom i osobnom Bogu te usklađivanje vlastitog života sa Božjom riječju, voljom i zapovijedima, naglasio je dr. Vuković.

U razmatranje se uključio i prof. dr. Krešimir Šimić koji je istaknuo da je obraćenje, na tragu značenja grčkog pojma metanoia, promjena uma, srca, volje. Obraćenje znači nadilaženje vlastitoga uma, odlaženje onkraj svoga uma i promjena u skladu s Božjim umom, voljom i planom. Obraćenje je također dinamičan proces, koji uključuje konkretnu akciju i obrat, upravo kako je ukazano u prispodobi o izgubljenom sinu. On je, spoznavši vlastitu bijedu i grijeh rekao: “ustat ću, poći ću k svome ocu i reći ću”. Obraćenje, u tom smislu, označava egzistencijalan i dinamičan proces promjene i kretanja od propasti ka spasenju, od ništavila k životu, od vlastite bijede k milosrdnom Bogu, istaknuo je dr. Šimić.

Dr. Vuković je također osvijestio kako je obraćenje mučna i teška borba: borba protiv vlastitih grešnih sklonosti, protiv vlastitog sebičnog ja, protiv vlastite grešne volje koju smo pozvani usklađivati i suobličavati Božjoj volji, odnosno Božjoj riječi, zapovijedima i uredbama. U toj duhovnoj borbi nismo sami, nego s nama surađuje i u nama djeluje snaga milosti Božje koja našu volju jača i pokreće te naše biće podupire na putu obraćenja i u kretanju pravim, Božjim putevima, naglasio je vlč. Vuković.

U razmatranje o ovim, ali i o drugim temama na temelju pročitanog odlomka, uključili su se i ostali sudionici susreta. Nakon razmatranja (meditatio), uslijedila je molitva (oratio) nadahnuta pročitanim tekstom. Nakon molitve, sudionici su ostali u tišini i kontemplaciji (contemplatio) te promišljanju o konkretnom djelovanju (actio). Susret je završen zajedničkom molitvom koju je predvodio prof. dr. Krešimir Šimić. Sljedeći susret Lectio divina predviđen je za četvrtak, 7. ožujka 2024., u 19.30 sati u pastoralnim prostorima Vikarijata u Osijeku.

Ključne riječi:
Lectio divina