Budi dio naše mreže
Izbornik

„Jedna svijeća za svjetlo u obitelji – 2019.“

Slavonski Brod (IKA)

Simboličnim paljenjem svijeće u ponedjeljak 8. travnja u dvorištu župe Gospe Brze Pomoći u Slavonskom Brodu, održana je u ponedjeljak 8. travnja promocija projekta Bračnog i obiteljskog savjetovališta Đakovačko-osječke nadbiskupije „Jedna svijeća za svjetlo u obitelji – 2019.“.

Uz djelatnike slavonskobrodskog savjetovališta na promociji je bio i voditelj savjetovališta dr. Josip Bošnjaković te zamjenik slavonskobrodskog gradonačelnika Hrvoje Andrić koji je djelatnicima savjetovališta uručio ček od 1000 kuna.

Veliku svijeću, koju su uz ostale svijeće izradili djelatnici i volonteri Caritasa, simbolično je upalio vlč. Domagoj Vidaković, župni vikar u župi Duha Svetoga u Malom Parizu. Istaknuo je da „simboličnim paljenjem svijeće žele, da kao što svijeća svijetli u mraku, i naše obitelji svijetle u današnjem svijetu koji je sve više ispunjen nepravdom i nasiljem“. „Naše su kršćanske obitelji prava oaza gdje bi se trebao osjetiti Božji mir, mjesto gdje djeca imaju sigurno utočište, pa bile to obitelji s oba ili jednim roditeljem. Roditelj brine o djeci i uči ih vrijednostima kako bi bili istinski ljudi i kršćani. Obitelj je temeljna stanica gdje možemo rasti u ljubavi, povjerenju, u isticanju vrednota kao što su nada i zaštita, a naša savjetovališta samo su jedna mala potpora toj živoj zajednici obitelji“, rekao je vlč. Vidaković. Blagoslivljajući sve svijeće, potaknuo je da oni koji ih uzmu zapale u svojim obiteljima te se tako pridruže stotinama svijeća u vazmenoj noći i budu svjetlo u ovome svijetu.
Projekt „Jedna svijeća za svjetlo u obitelji“ provodi se već trinaest godina na području Slavonskog Broda i Osijeka, s ciljem promoviranja rada Bračnog i obiteljskog savjetovališta Đakovačko-osječke nadbiskupije, senzibiliziranja javnosti za probleme s kojima se Savjetovališta susreću u radu s obiteljima, bračnim parovima, mladima i djecom, razvijanja svijesti o kulturi traženja pomoći u bračnim i obiteljskim poteškoćama te poticanja obiteljskih vrijednosti.

Svijeće koje su izradili djelatnici Savjetovališta i volonteri mogu se nabaviti u svim župama. Prihodom od prodanih svijeća sufinanciraju se projekti kojima se osigurava izravna psihološka pomoć ljudima te se tako pomaže radu Savjetovališta. Savjetovališta u Slavonskom Brodu i Osijeku u svojem djelovanju provode psihosocijalne programe koji su namijenjeni djeci, mladima, roditeljima, bračnim parovima, kao i svim drugim osobama koji se suočavaju s poteškoćama u životu s kojima se ne mogu nositi sami. U okviru Savjetovališta provode se individualno, partnersko i grupno savjetovanje, edukacija, preventivni programi te aktivnosti senzibilizacije javnosti. U svom radu Savjetovalište ističe važnost suradnje s drugim institucijama, udrugama i lokalnom zajednicom.